• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potvrđena optužnica za zločine nad Srbima u Orašju

Autor SRNA

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv devet lica za zločin protiv srpskih civila i ratnih zarobljenika počinjen na području Orašja 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Đuru Matuzovića, Ivu i Tadu Oršolića, Marka Dominkovića, Josu Nedića, Marka Blažanovića, Matu i Antu Živkovića, te Stjepu Đurića da su počinili krivično djelo zločini protiv čovječnosti. Matuzović, Mato i Anto Živković, te Đurić optuženi su da su počinili i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te preipadnici Vojne policije, saopšteno je iz Suda BiH.

Na teret im je stavljeno da su počinili progonom srpskog stanovištva i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno sa njima poznatima pripadnicima Vojne policije HVO, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju, te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Ovdje niko ne spominje Vucilovac

MONDO REPORTAŽE