• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zenica: Masovno trovanje pasa, zvaničnici ćute

Autori mondo.ba Autori Samir Cacan

Problem pasa lutalica o kojima se niko ne brine u Zenici postoji već godinama. Sistemskog rješenja nema, pa je neko, izgleda, opet odlučio da uzme pravdu u svoje ruke.

Dvadeset i pet pasa otrovano je u posljednjih desetak dana u Zenici, a preživjelo ih je samo pet, podaci su zeničkog Udruženja za spašavanje i zaštitu životinja Šapa.

Masovno trovanje pasa je, kako su nam rekli iz ovog udruženja, počelo krajem januara ove godine.

„Orkestrirano trovanje pasa dešava se od 26. januara. Mi smo odmah obavijestili MUP Zeničko-dobojskog kantona i Tužilaštvo ZDK, a naši članovi i svjedoci su dali izjave“, kazali su nam iz Udruženja Šapa i istakli da je istraga u toku.

Članovi ovog zeničkog udruženja sa sigurnošću tvrde da je riječ o trovanju, a to potkrepljuju činjenicama da su preživjeli psi imali sve simptome trovanja.

„Psi su bili u agoniji, išla im je pjena na usta, a pozitivno su djelovali na terapije što potvrđuje da je riječ o trovanju. Oni psi koji nisu preživjeli, a imali su iste simptome, obdukcijom je potvrđeno da je riječ o trovanju“, kazali su nam iz udruženja Šapa.

Opasnost i za građane

Iz ovog Udruženja kažu da ovo nije samo napad na životinje, već i ugrožavanje sigurnosti samih građana.

Ubijanje životinja protivno propisima je krivično djelo za koje je odredbama Člana 318 Krivičnog zakona Federacije BiH predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci

„To je krivično djelo. Tako ugrožavaju sigurnost ljudi, djece, ali i drugih vlasničkih životinja. Vrlo lako se može desiti da dijete dođe u dodir s otrovom i samo postane žrtva “, kazali su nam iz Šape.

Posljednje trovanje prijavljeno je proteklog vikenda kada je jedan pas podlegao, a drugom su  veterinari uspjeli spasiti život i trenutno je na promatranju”, kazali su nam iz Šape i dodali da oni psi koji prežive trovanje čeka nešto svjetlija budućnost.

„Bilo bi nehumano da ih vratimo na ulicu i da ih opet izlažemo mogućem trovanju. Kada ozdrave, pokušavamo ih udomiti, a do tada se snalazimo za smještaje ili kod naših aktivista ili kod prijatelja udruženja, pansionima...“, kazali su nam iz Šape.

Zvaničnici ćute

Iz Udruženja Šapa su ogorčeni na zeničke zvaničnike jer se niko nije oglasio povodom ovog problema.

„Skandalozno je da niko od izabranih zvaničnika Grada Zenice se nije oglasio i osudio ovaj čin kako bi poslali poruku javnosti da se počinitelji moraju naći i kazniti, te da se ovakve krivične radnje neće tolerisati“, kazali su nam iz Šape i dodali da se, unatoč njihovim zahtjevima, ni novoizabrani gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nije reagovao na ovu temu.

Ovo nije prvi put  da se dešava masovno ubijanje pasa u Zenici. Naime, u avgustu 2015. godine psi su masovno odvoženi i ubijani, a leševi su pronađeni kod zeničkog kamenoloma, a masovno trovanje pasa zabilježeno je i na ljeto prošle godine na lokalitetu Babina rijeka, kada je otrovano 15 pasa, od čega deset sa smrtnim posljedicama.

Udruženje Šapa je, kao kažu, i tada slučajeve prijavljivalo nadležnim institucijama, ali niko za to nije odgovarao. Ipak, nadaju se da će nadležni ovaj put uspjeti pronaći krivce i adekvatno ih kazniti i poslužiti kao primjer ostalima kako se ovakva krivična djela ne bi ponavljala.

Ubijanje životinja protivno propisima je krivično djelo za koje je odredbama Člana 318 Krivičnog zakona Federacije BiH predviđena novčana kazna ili kazna zatvora u trajanju do šest mjeseci

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cole

Uopste ne razumijem koje su to osobe sto truju zivotinje!Stidim se sto pripadam ljudskoj vrsti!

MONDO REPORTAŽE