• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uvodi se elektronsko glasanje u BiH?

Autor mondo.ba

Savjet ministara BiH imenovao je Interresornu radnu grupu za analizu stanja i predlaganje modela uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini.

 Uvodi se elektronsko glasanje u BiH? Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Zadatak Interresorne radne grupe je da u roku od 60 dana od dana imenovanja pripremi analizu stanja i da ponudi prijedlog modaliteta za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH te da taj dokument posredstvom ovlaštenog predlagača uputi domovima u parlamentarnu proceduru", navedeno je u obrazloženju odluke, koja je, što je zanimljivo, usvojena krajem 2016. godine, ali je tek 7. februara objavljena u "Službenom glasniku BiH".

Praktično ova radna grupa do kraja februara trebala bi u parlamentarnu proceduru da uputi prijedloge o uvođenju novih tehnologija prilikom izbora, odnosno eventualnog elektronskog glasanja, a kako saznaju banjalučke "Nezavisne novine" još nisu održali nijednu sjednicu.

U Interresornoj radnoj grupi nalaze se predstavnici Centralne izborne komisije, Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka, Ministarstva transporta i komunikacija, Ministarstva bezbjednosti, Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva finansija i trezora i Ministarstva civilnih poslova BiH.

O elektronskom glasanju i ranije je bilo riječi u BiH. Prema određenim procjenama BiH bi trebalo oko 15.000 mašina za elektronsko glasanje, koje bi, pored bržeg objavljivanja rezultata izbora, na dugoročne staze znatno smanjilile troškove sprovođenja izbora.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE