• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Promjena administracije ne znači promjenu politike

Autor Agencije

Direktor Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu Metju Palmer izjavio je da ne vjeruje da će politika SAD prema Balkanu biti drugačija od dosadašnje.

On je izjavio da se "američka politika zasniva na američkim interesima i vrijednostima" koji se ne mijenjaju sa svakom promjenom administracije.

Palmer je za beogradsku "Politiku" rekao da kod bilo kog američkog zvaničnika nije vidio ništa nalik ideji koja se pojavila u ovdašnjoj regionalnoj javnosti o mogućnosti dogovora između američkog predsjednika Donalda Trampa i predsjednika Rusije Vladimira Putina, po kojima bi se Amerika odrekla Balkana kao sfere svog uticaja.

"Sve u vezi s takvim idejama mi zvuči kao spekulativna fikcija. Ne vjerujem da će naša politika biti drugačija od dosadašnje koja je podrazumijevala posvećenost Amerike ovom regionu i pomoći Balkanu na putu evropskih integracija", rekao je Palmer.

On je istakao da je američki cilj u Evropi sloboda i mir, što podrazumijeva integraciju zemalja zapadnog Balkana u evropske institucije.

"Cilj Srbije je da postane punopravna članica EU, a taj cilj podržavaju SAD", rekao je Palmer.

Upitan za mišljenje o najavama političara u Sarajevu da će obnoviti tužbu protiv Srbije za genocid, Palmer je rekao da mu se "čini da je u ovom trenutku u odnosima Beograda i Sarajeva najvažnije da osnaže i prodube međusobnu komunikaciju i da zajedno rade kako bi prevazišli kako sadašnje izazove tako i neka pitanja iz prošlosti".

Palmer je rekao da odluka o uvođenju sankcija predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku predstavlja "odgovor na njegove stalne antidejtonske aktivnosti i izjave".

"Poruka iza te odluke je, rekao bih, jasna i nedvosmislena, a to je da će SAD braniti Dejton i dejtonske institucije, kao i cjelovitost BiH", rekao je Palmer.

Na pitanje da li samo političari u Banjaluci treba da shvate poruku, odnosno da nema političara u Sarajevu koji bi takođe trebalo da razmisle o svom ponašanju, Palmer je odgovorio kako "misli da širom BiH postoje ljudi koji su spremni da povlače poteze koji nisu u skladu s Dejtonom".

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE