• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najs: Izetbegović bio nezainteresovan za reviziju

Autori mondo.ba Autori Agencije

Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je da je lično članu Predsedništva BiH Bakiru Izetbegoviću 2015. dao savjete u vezi sa revizijom presude po tužbi BiH protiv Srbije, ali je on, kako kaže, pokazao skoro nimalo interesa za to.

Najs za sarajevski Dnevni avaz kaže da je najprije zamoljen da pomogne u vezi sa revizijom, što je on prihvatio, a potom su pisanim putem Izetbegoviću poslati savjeti još dva puta - prvo, krajem 2015, a drugo polovinom 2016.

Međutim, kaže, ni na jedno pismo, koje su uputili on i dr Nevenka Trom, koja je od 2000. do 2012. radila u Međunarodnom krivičnom sudu za bivši Jugoslaviju u timu Tužilaštva, nisu dobili odgovor.

Najs objašnjava da je pristao da pomogne u vezi sa zahtjevom za reviziju znajući koliko je taj poziv zakasnio, ali da od toga ništa nije ispalo jer je Izetbegović "zabranio agentu BiH Sakibu Softiću da potpisuje bilo kakav ugovor sa mnom".

A Izetbegovićev savjetnik je poručio, precizira Najs, da ne bude uključen u tu priču.

"Tako se moja uloga svela na ništa značajnije od savjetovanja, jer niko ne može raditi na reviziji bez mandata od države", kaže Najs.

U ovom slučaju, navodi dalje Najs, državu predstavlja "Izetbegović kao predstavnik naroda nad kojim je vršen genocid".

"Ja nisam ni u kakvom kontaktu s njim ili bilo kojim od njegovih savjetnika. Ne znam dokle su stigli u pripremama, ali na osnovu onog što je meni poznato, ništa od onog što smo im dr Trom i ja godinama savjetovali nije urađeno. Ali, ako Izetbegović izađe s nekim skrivenim adutom u obliku dokaza koji će otvoriti reviziju, mi ćemo biti presrećni", rekao je Najs.

Najs se zalaže za pokretanje revizije presude jer smatra da je, kada je pravni proces u pitanju, važno iskoristiti sve mogućnosti i iscrpiti sve pravne lijekove.

Najs smatra da je do 2007. godine tribunal imao samo jednu presudu za genocide, a da se od tada do danas dosta toga dogodilo, te da je, kako tvrdi, na stotine relevantnih dokumenata još nedostupno javnosti i ne mogu se koristiti za reviziju.

Te dokumente je, kaže, trebalo tražiti zvaničnim putem preko državih institucija BiH.

Podsjetimo protiv revizije tužbe BiH protiv Srbije izjasnili su se, ne samo političari iz Republike Srpske, već i neki predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

A sta hoce ovaj klovn?

che

Šta se ovaj kramp petlja

MONDO REPORTAŽE