• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor IDDEEA-e BiH podnio ostavku

Autor SRNA

Direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi podnio je ostavku zbog zdravstvenih razloga.

 Direktor IDDEEA-e BiH podnio ostavku Izvor: MONDO arhiva
Izvor: MONDO arhiva

Nesimi je za BHT1 rekao je jedini razlog njegove ostavke zdravstvene prirode.

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović objasnio je da je u ostavci Nesimi naveo da je podnosi zbog zdravstvenih razloga izazvanih stresom.

"Znam da je Nesimi već neko vrijeme na bolovanju zbog problema sa srcem, te da ide na medicinske pretrage", rekao je Osmanović federalnim medijima.

Prema navodima medija, pojavile su se spekulacije da je stvarni razlog za Nesimijevu ostavku problem sa pasošima, jer ugovor o isporuci pasoških knjižica sa kompanijom "Milbauer" ističe 21. marta, a novi isporučilac nije izabran.

Osmanović tvrdi da proces izdavanja pasoša ne bi trebalo da bude ugrožen, te da, prema Zakonu o IDDEEA-i, u slučaju da je direktor spriječen da obavlja svoj posao njegove dužnosti preuzima zamjenik direktora.

"To je u ovom trenutku Radivoje Trbić. Druga mogućnost je da Savjet ministara BiH imenuje vršioca dužnosti direktora do izbora novog", dodao je Osmanović.

Nesimi je imenovan na dužnost direktora IDDEEA-e 27. oktobra 2015. godine. Funkciju je preuzeo od Siniše Macana, protiv kojeg je pokrenuta istraga Tužilaštva BiH zbog sklapanja štetnog ugovora sa "Milbauerom" o isporuci ličnih karata i vozačkih dozvola.

Kancelarija za razmatranje žalbi prošle godine poništila je dva tendera za izbor novog isporučioca koje je raspisala IDDEEA.

S obzirom na to da procedura izbora ne bi mogla biti okončana do isteka postojećeg ugovora, kao jedino rješenje nameće se njegovo moguće produženje, ali pregovori sa "Milbauerom" još nisu počeli, navodi Srna.

Podsjetimo 18. januara je na sjednici Savjeta ministara BiH donesen zaključak da menadžment Agencije IDDEEA, uvažavajući preporuke Kancelarije za razmatarnje žalbi BiH, obnovi procedure i Savjet ministara informiše o načinu rješavanja pitanja problematike štampanja pasoških knjižica, a sve u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Menadžment IDDEEA je, postupajući po tom zaključku,  razmotrio sve mogućnosti, pa zaključii da ne postoji rješenje koje bi bilo u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima jer trenutno važeći okvirni sporazum, koji je zaključen 2014. godine, ne ostavlja mogućnost za produženje ugovora, čime su institucije BiH stavljene u položaj zavisan o sadašnjem dobavljaču (pomenuti "Milbauer").

Savjetu ministara je upućena informacija o preduzetim aktivnostima na prevazilaženju trenutnog stanja u pogledu osiguravanja pasoških knjižica sa prijedlogom da ovo tijelo Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH po hitnom postupku uputi prijedlog za izmjenu, odnosno dopunu Zakona o javnim nabavkama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE