• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radojičić govorio o 100 dana nove administracije

Autor SRNA

Banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić ocijenio je danas da je Banjaluka na dobrom putu i istakao da je, s ciljem stvaranja stabilnog gradskog budžeta u oblasti javnih finansija pokrenuto restrukurisanje javnog duga.

On je pojasnio da je u toku tender za restrukturisanje 73 miliona KM, koji je otvoren do 31. marta.

"To će nam omogućiti da u aprilu donesemo odluku o restrukturisanju gradskog budžeta i dugoročno na desetak godina `ispeglamo` gradski dug i time oslobodimo dio budžetskih sredstava za razvojne i komunalne potrebe", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci rezimirajući šta je urađeno za 100 dana nove gradske administracije.

On je naveo da je cilj da se anuitet na godišnjem nivo smanji na 11 miliona KM sa sadašnjih 22 miliona KM.

Govoreći o problemima gradske toplane, on je istakao da je u najtežoj sezoni do sada u smislu obezbjeđenja uslova njenog rada, omogućen kontinuitet grijanja
i da se istovremeno radi na pripremi sistemskog rješenja za toplanu, koje se već 10 godina odgađa.

"Sada je već jasno da to treba biti nova investicija, nova toplana, novi energent. Samo je pitanje pravnog modela i partnera. Imamo dva potencijalna poslovna subjekta koja su zainteresovana za toplanu", rekao je Radojičić.

On je naveo da se u razgovoru sa stranim investitorima i bankama osjeti njihova rezervisanost za preduzimanje aktivnosti na ovim područjima zbog nepovoljnih političkih odnosa u zemlji.

Radojičić kaže da je, radi poboljšanja poslovnog okruženja, doneseno niz odluka, među kojima se predviđa smanjenje rente za 5,13 odsto, predlažu dodatna umanjenja naknada za građevinsko zemljište do 50 odsto, uvedena je kategorija posebnog radnog vremena na zahtjev ugostitelja.

On je dodao da je, između ostalog, pokrenuta reorganizacija u četiri preduzeća i javne ustanove, da su završena dva mosta, pomoćni teren fudbalskog stadiona i još neka sitna komunalna pitanja.

"Vodimo tešku borbu za gradsku imovinu. Imamo niz sudskih postupaka i najmaštovitije izazove u smislu pokušaja izuzimanja gradske imovine. O tome smo naročitu polemiku imali sa Pravobranilaštvom i prvi epilog toga su ostavke u toj instituciji", naglasio je Radojičić.

On je podsjetio da je reorganizovana gradska administracija da bi bila poboljšana unutrašnja organizacija i napravljena efikasnijom.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE