• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Slučaj "Đukić": Odbrana traži obnovu postupka

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Odbrana nekadašnjeg generala Vojske RS Novaka Đukića dostavila je Sudu BiH zahtjev za obnovu postupka u slučaju "Tuzlanska kapija" zbog novih dokaza do kojih su došli.

 Novak Đukić Obnova postupka Sud BiH Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba
Izvor: Brankica Spasenić/mondo.ba

"Nakon dobijanja svih pravosnažnih odluka Suda BiH i nakon završene apelacije na Ustavnom sudu BiH sagledali smo sve konsekvence koje iz njih proizilaze. U tom kontekstu, zapaženo je da se u nekim pitanjima radi o elementima koji nisu potpuno i tačno utvrđeni, a u nekim dijelovima je bilo i propusta procesno-pravnog karaktera", rekao je danas u Banjaluci šef Đukićevog advokatskog tima Milorad Ivošević.

Sud BiH osudio je Đukića na 20 godina zatvora proglasivši ga krivim da je, kao komandant Taktičke grupe "Ozren" Vojske RS, u maju 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira Tuzlu. U napadu je ubijena 71 osoba.

Ivošević je podvukao da se posljednjim "opitom“ na vojnom poligonu na koji su u potpunosti preneseni gabariti Tuzlanske kapije, a na osnovu dokumenata iz spisa tog predmeta, došlo do novih dokaza da ovaj zločin nije mogao biti počinjen ispaljivanjem artiljerijske granate od 130 milimetera, a da su nove činjenice utvrđene vještačenjima stručnjaka iz bivše Jugoslavije, kao i sa prostora zemalja NATO-a.

"Ja ne govorim o odluci Suda BiH, nego da se uđe u obnovljen postupak. Ako se to ne uradi, onda je sa pravosuđem BiH totalno završeno. Jadan je čovjek koji ne saosjeća sa bolom onih koji su izgubili svoje. To bi bio monstrum. Naša želja nije samo da pokažemo da li je Novak kriv ili nije, nego da društvo u cjelini mora znati istinu o stradanju te djece na Tuzlanskoj kapiji. Jer ako je to učinio Novak Đukić, njemu bi svaka kazna bila mala. Mi se nismo bavili smanjivanjem kazne, nego da se ispita i utvrdi da to nije uzrok za takvu posljedicu", rekao je Ivošević.

Rekao je i da su na nova vještačenja pozivani i sa njima upoznati Sud i Tužilaštvo BiH kao i vještak Berko Zečević.

"Međutim, on se nije odazvao. Tražili smo da on sam izabere stručnjake i sam utvrđuje uglove upadnog ugla granate. Još postoji ambijent Tuzlanske kapije i mogućnost da bilo ko izvede taj opit, po svim uslovima koje on pretpostavlja", rekao je Ivošević.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE