• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBA: Bezbjednjak osumnjičen da je odavao tajne

Autor Agencije

Generalni direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) Bosne i Hercegovine Osman Mehmedagić podnio je službeni izvještaj Tužilaštvu BiH protiv uposlenika ove agencije koji je osumnjičen da je odavao tajne podatke.

Kako navodi agencija Fena, izvještaj je podnijet nakon otuđenja dokumenta iz Agencije, označenog stepenom tajnosti "Tajno".

U vezi s otuđenjem tog dokumenta, članovi Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA-e razgovarali su s rukovodstvom Agencije kada su prezentovani podaci o operaciji Agencije čiji se dokument pojavio u javnosti, a Komisija je utvrdila je da je OBA postupala u skladu sa zakonom.

Zbog otuđenja tajnog dokumenta, Mehmedagić je naredio provođenje istrage radi utvrđivanja na koji način je to urađeno i time omogućeno pojavljivanje u javnosti, a Inspektorat Agencije je potom sproveo istragu te je podnio službeni izvještaj direktoru na osnovu čega je i podnesen službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, piše Fena. 

Takođe, generalni direktor OBA-e Osman Mehmedagić je pokrenuo disciplinski postupak protiv uposlenika Agencije, te ga suspendovao do okončanja postupka i ujedno pokrenuo postupak dodatne provjere definisan Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

Iz OBA-e je najavljeno da će u skladu sa zakonskim ovlaštenjima dati doprinos agencijama za provođenje zakona i Tužilaštvu BiH, radi potpunog rasvjetljavanja slučaja, da bi se provelo krivično gonjenje prema svim osobama koje su neovlašteno kopirale i omogućile neovlaštenim osobama pristup tajnom dokumentu.

OBA će, navodi se u saopštenju, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka i Zakonom o OBA-i nastaviti saradnju sa svim organima i institucijama u BiH, te Ministarstvom bezbjednosti na prevenciji i sprečavanju pristupa tajnim podacima neovlaštenim osobama.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE