• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Advokat: Niko iz RS nije štitio Gudurića

Advokat Bojana Gudurića demantovao pisanje “Nacionala” da je Gudurić duže vrijeme boravio u RS i uživao zaštitu vlasti.

 Advokat: Niko iz RS nije štitio Gudurića Izvor: MONDO

Slavko Ašćerić, sarajevski advokat Bojana Gudurića, optuženog za ubistvo novinara Ive Pukanića, demantovao je pisanje zagrebačkog lista "Nacional" da je Gudurić duže boravio u Republici Srpskoj i da je "uživao zaštitu nekih lica bliskih premijeru Srpske Miloradu Dodiku, ali i lica iz obavještajnog podzemlja RS".

"Ništa od napisanog u `Nacionalu` nije istina", rekao je Ašćerić za "Glas Srpske", ističući da Gudurić u Banjaluci nije proveo ni čitav jedan dan, jer je odmah nakon što je uspio da dođe do RS otišao u advokatsku kancelariju, a odatle u policiju da se preda.

Ašćerić se nada da će ove sedmice biti donesena odluka o izručenju Gudurića koji se zalaže da bude izručen Hrvatskoj.

Sam Gudurić u pisanim odgovorima dostavljenim "Glasu Srpske" posredstvom advokata navodi da je iz Srbije krenuo da ilegalno pređe granicu sa Hrvatskom i da se tamo preda policiji, ali da je na tom putu "došlo do nekih komplikacija" poslije čega je ušao u BiH i predao se u Banjaluci.

"U Srbiji mi niko nije prijetio. U Srbiji se nisam nikog plašio, jer ne poznajem te ljude kojima se stavlja na teret da su učestvovali u ubistvu Ive Pukanića", rekao je Gudurić "Glasu Srpske" posredstvom Ašćerića.

Na pitanje da li je učestvovao u ubistvu Pukanića, Gudurić je odgovorio: "Nisam, niti sam znao da će doći do ubistva, a kamoli ljude koji su to trebali izvršiti".

Analitičari medijskih kretanja u Hrvatskoj nisu iznenađeni pisanjem "Nacionala". Oni navode da je ovo podmetanje očekivano, jer je "Nacional" novina veoma bliska hrvatskom predsjedniku Stjepanu Mesiću čije su izjave protiv RS učestale posljednjih sedmica - navodi se u tekstu.

"Zna se da je Mesić bio blizak sa Pukanićem i išao čak na njegova privatna slavlja i rođendanske zabave. Odnosi `Nacionala` sa predsjednikom, koji kontroliše obavještajne službe u Hrvatskoj, nisu prekinuti ni danas. Jasno je ko stoji iza pisanja na ovaj način, samo nije jasno zašto `Nacional` istragu o ubistvu svog osnivača usmjerava u pogrešenom pravcu", navode analitičari.

Načelnik Uprave Kriminalističke policije MUP-a RS Gojko Vasić rekao je da iza teksta u hrvatskom "Nacionalu", koji je čista izmišljotina, stoje hrvatski obavještajni krugovi.

"Oni pokušavaju da montiraju priču koja ide u korist nekim hrvatskim političarima i to nije prvi put. Slično su pokušali i kada je uhapšen Željko Milovanović", rekao je Vasić.

On ističe da je vjerovatno da je, prema saznanjima policije, Gudurić u RS došao istog dana kada se i predao što potvrđuje činjenica da je najavu za predaju prethodno imala policija u Novom Sadu.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) Stanislav Čađo odbacio je bilo kakvu vezu policije Srpske sa slučajem Bojana Gudurića, optuženog za ubistvo novinara Ive Pukanića i ocijenio da se ovakvim medijiskim spekulacijama pokušava kompromitovati MUP RS.

"Na najoštriji način odbacujem sve takozvane činjenice u pojedinim medijima u vezi sa ovim slučajem, kojim se pokušava kompromitovati policija i MUP RS. Nije to prvi i pojedinačan slučaj, niti je od juče da se radi sa tom namjerom", rekao je Čađo novinarima u Banjaluci i izrazio zabrinutost zbog ciljeva i efekata takvog izvještavanja.

Ministar unutrašnjih poslova kaže da ne želi spekulisati o tome šta se ovim htjelo postići i ističe da očigledno neko pokušava da stvori ozbiljnu prepreku na putu evropskih integracija za koje postoji opšteprihvaćeno opredjeljenje.

"Ako nekome treba lažno predstavljanje stanja u BiH, u institucijama u ovoj zemlji i stanja u organima RS, zabrinutiji bi trebalo da se osjećaju oni kojima je to stanje objektivno potrebno, da bi donosili odluke koje su vezane za ovu zemlju", ocijenio je Čađo.

On je naveo da takvo djelovanje protiv policije RS ima kontituitet, podsjetivši na kreiranje priča o tobožnjoj zaštiti, čuvanju ili saradnji sa licima povezanim za ratne zločine, pa do naoružavanja RS.

Čađo je dodao da su u tom smislu prisutne priče o secesiji koje nisu samo tema današnje rasprave parlamenta, već da su bile prisutne i prije dvije godine i u čitavom nizu drugih stvari kojima se pokušavaju kompromitovati institucije RS.

"Krajnje sam zabrinut zbog ciljeva tih aktivnosti i efekata koje oni proizvode, a najopasniji efekat za sve, bez obzira na kojem se prostoru u regionu nalazimo, je dodatno kreiranje nepovjerenja koje nikome normalnom, racionalnom, a posebno građanima ne treba, jer se nalazimo na jednom potpuno drugom svjetlu i putu", istakao je Čađo.

Bojan Gudurić predao se 1. februara policiji u Banjaluci, u pratnji svog avokata, a već sutradan prevezen je u Sud BiH, koji treba da donese odluku o njegovom izručenju. Zahtjev za izručenje Gudurića podnijele su i Hrvatska i Srbija.
(MONDO/Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE