• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ivanić: Izetbegović nije htio da se glasa!

Autor mondo.ba

Sjednica Predsjedništva BiH prekinuta je danas jer Bakir Izetbegović nije želio da se odlučuje, glasa, o podizanju revizije tužbe i napustio je sjednicu, objasnio Mladen Ivanić na konferenciji za medije.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je danas u Sarajevu da je vanredna sjednica Predsjedništva BiH, koja je zakazana na njegov zahtjev, prekinuta što, kako kaže, znači da odluka o podnošenju zahtjeva za pokretanje revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hag po tužbi protiv Srbije nije donesena.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je član Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović napustio sjednicu, ne želeći da odlučuje i glasa o pokretanju revizije tužbe.

"Sa željom da ne doprinosi razjedinjavanju, sjednicu je napustio i Dragan Čović. Ovo danas je bio, ako ne zadnji, onda jedan od zadnjih pokušaja da se funkcionisanje BiH vrati u institucije", objasnio je Ivanić.

Ivanić je ocijenio da je ovo vrhunac vaninstitucionalnog djelovanja i da se ovim ušlo u jednu veoma ozbiljnu krizu, te naglasio da ne zna da se ikada u postdejtonskoj BiH desilo da sjednica Predsjedništva BiH bude prekinuta na ovaj način.

On je ponovio da je na ovaj način želio da pitanje revizije tužbe vrati u institucije i spriječi paralelizme i vaniinstitucionalno djelovanje, ali da nije u tome uspio.

Ivanić je istako da ne zna kada će Predsjedništvo ponovo moći zasjedati.

"Ja ću učiniti sve što mogu da sistem funkcioniše, ali nisam ja napravio krizu. Samo sam htio da institucije odlučuju, ali nisam uspio", rekao je on.

Napomenuo je da ne zna kakve će biti implikacije i da će se to tek vidjeti, te da akteri moraju razmisliti kakve su posljedice.  

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar

Vodu vari, vodu hladi... Cirkus...

MONDO REPORTAŽE