• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija oko pisma Haškog suda!

Autor mondo.ba

Međunarodni sud pravde u Hagu uputio na adrese trojice članova Predsjedništva BiH pismo sa nepoznatim sadržajem

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kovertirana pisma o čijem sadržaju se za sada može samo pretpostaviti, piše današnji "Večernji list".

Ako se ispostavi da je u pitanju zahtjev za izjašnjavanje članova Predsjedništva - Mladena Ivanića, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid, upozorava se u tekstu, biće to neviđen pritisak na instituciju države.

Dodik o pismu: Ekspresna reakcija Haga

"Ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti članove Predsjedništva da se izjasne, odnosno "glasaju" o pitanju koje očito izaziva unutarnje prijepore. Predsjedništvo BiH je proteklih dana pokušalo održati sjednicu na kojoj bi razmotrili i izjasnili se o ovom pitanju, ali nakon konsultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je zakazanu sjednicu prvo napustio Bakir Izetbegović, a potom i Dragan Čović", navodi list.

U članku se podsjeća da se uprkos ovakvom raspletu i očito različitim stavovima članova Predsjedništva BiH, ni ovaj put nije dogodilo preglasavanje unutar te institucije.

"Čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsjedništvu BiH koje bi moglo biti narušeno ako se pokaže tačnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova bh. Predsjedništva traži izjašnjavanje. To je svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva. Takva vrsta pritiska na najvišu instituciju vlasti u BiH do sada nije viđena", podsjeća "Večernji list".

Čović: Ima nagovještaja da Hag traži pojedinačno izjašnjavanje

Hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas da ima nagovještaj da Međunarodni sud pravde u Hagu od trojice članova Predsedništva BiH traži da se pojedinačno izjasne o zahtjevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Čović je za portal Avaz.ba potvrdio da su iz MSP-a upućena posebna pisma na adrese trojice članova Predsedništva BiH, ali da ona još nisu stigla u Sarajevo.

Objasnio je da će pisma stići službenom diplomatskom poštom.

Na pitanje da li je upoznat sa sadržajem, Čović je kazao da ima nagoveštaj, ali da pisma "još niko nije vidio".

"Lično mislim da će tražiti izjašnjavanje svakog člana Predsedništva BiH o zahtevu za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije", rekao je Čović i dodao da misli da je reč o tome, ali da ne može da tvrdi dok ne vidi.

Ivanić obaviješten da je pismo stiglo u ambasadu

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić obaviješten je da je pismo iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo u Ambasadu BiH, ali je zbog nepovjerenja u ambasadora Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem, rekla je Srni Marija Milić, savjetnik za medije predsjedavajućeg Ivanića.

Nema potvrde da je Izetbegović dobio pismo

Irham Čečo, savjetnik za medije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, nije mogao potvrditi Srni da li je Izetbegović dobio pismo od Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Milićeva je dodala da će Ivanić vidjeti sadržaj pisma tek kada dođe redovnim putem.

Ona je rekla da pretpostavlja da je riječ upravo o onome što je Ivanić najavljivao - da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH da li je Sakib Softić legitiman da predstavlja BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

Na pitanje da li su druga dva člana Predsjedništva - Bakir Izetbegović i Dragan Čović dobila pismo, Milićeva je rekla - "to morate da pitate njih".

Crnadak: Pisma će u najkraćem roku biti proslijeđena

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak potvrdio je Srni da su u petak u Ambasadu BiH stigla pisma Međunarodnog suda pravde u Hagu za tri člana Predsjedništva BiH, te da će u najkraćem roku biti proslijeđena u Predsjedništvo.

"Sadržaj pisama ne znam, jer su koverte zatvorene. Izričit nalog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića bio je da se zbog nedavnih događaja sa Ambasadom u Hagu te koverte upute zatvorene u Predsjedništvo", izjavio je Crnadak.

On je rekao da očekuje da u skladu sa diplomatskom procedurom, kada je riječ o ovakvim pošiljkama, to već sutra, najkasnije u utorak, bude u sjedištu Ministarstva gdje će službenici uraditi neophodan posao.

Dačić: Opšta konfuzija

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić danas je rekao da nije upoznat sa sadržajem pisma koje je MSP uputio članovima predsjedništva BiH i ponovio da smatra da je taj zahtjev opasan potez.

Na pitanje da li zna šta stoji u pismima koje je MSP poslao članovima predsjedništva BiH, Dačić je rekao da ne zna, ali da smatra da je to odraz opšte konfuzije koja postoiji.

"Vjerovatno se i oni (MSP) pitaju ko šta hoće u BiH i da li je to što je podnijeto pravno valjano ili nije", kazao je Dačić i ocijenio da je i to još jedna dokaz da je riječ o promašenoj temi.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE