• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH pomaže snimanje filma o Gotovini

Autori mondo.ba Autori SRNA

Ministar odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč, bez znanja zamjenika ministra Borisa Jerinića, odobrili su korištenje opreme i resursa Oružanih snaga za snimanje afirmativnog filma o Anti Gotovini.

Jerinić je potvrdio da je u Ministarstvo odbrane BiH nedavno stigla molba filmske ekipe iz Hrvatske da im se omogući korištenje opreme i vojne tehnike Oružanih snaga BiH za potrebe snimanja filma "General", piše "Euro Blic".

On kaže da je bio protiv toga da se dozvoli pozajmljivanje tenkova, topova i kamiona Oružanih snaga BiH za snimanje filma o Gotovini.

"Ljudi iz Hrvatske, koji rade na snimanju tog filma, tražili su da im pozajmimo vojnu opremu i tehniku sa oznakama Hrvatskog vijeća odbrane. Takvu molbu, bez mog odobrenja, jedino su im mogli uslišiti ministar odbrane Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč", kaže Jerinić.

Hrvatski medijski servis u nedjelju je objavio opširnu reportažu sa snimanja filma o Gotovini u Livnu, koje će, kako su naveli, u tom gradu trajati do 5. marta.

Jedan od aktera filma, hrvatski glumac Slaven Knezović rekao je da su im Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH izašli u susret, ustupajući tenkove, topove i kamione za potrebe snimanja.

Član Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske Mihajlo Parađina rekao je da odluka hrvatskih kadrova iz vrha Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH o posuđivanju vojne opreme za potrebe snimanja filma o čovjeku koji je prvostepenom presudom Haškog tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora zbog stravičnih zločina počinjenih nad Srbima u "Oluji", predstavlja nezapamćeni skandal.

"Ovakav skandal ne bi smio da prođe bez posljedica po one koji su donijeli odluku da resurse Oružanih snaga BiH, bez srpske saglasnosti, dodijele onima koji veličaju zločine nad Srbima", kaže Parađina.

On ističe da ne postoji Srbin koji smatra da je kasnija oslobađajuća haška presuda Anti Gotovini pravedna, niti da je taj ratni zločinac nevin za ubistva i protjerivanje srpskih staraca, žena i djece iz Hrvatske i 13 zapadnokrajiških opština.

"Ako ćemo praviti neka poređenja, baš me zanima da li bi Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH dozvolile da neko iz Srbije u Republici Srpskoj počne da snima afirmativni film o Vojislavu Šešelju, protiv koga nije donesena bilo kakva osuđujuća presuda? Ili, na primjer, da li bi Pendeševa i Jeleč dozvolili korištenje tenkova i topova Oružanih snaga za snimanje filmova koji veličaju Radovana Karadžića i Ratka Mladića, iako protiv njih dvojice još nije donesena pravosnažna presuda?", upitao je Parađina.

Snimanje filma "General" u režiji Antuna Vrdoljaka, koji će, prema najavama, predstavljati svojevrsni hvalospjev ratnom putu Ante Gotovine, najskuplji je filmski projekat na području bivše Jugoslavije u posljednjih 30 godina.

Film se snima u produkciji "Kiklop filma" iz Zagreba, AMV produkcije, Hrvatske televizije, a podržan je i od Fondacije za kinematografiju Federacije BiH.

Snimanje filma koštaće četiri miliona evra, a ulogu Ante Gotovine tumači poznati hrvatski glumac Goran Višnjić.

Hrvatski general Ante Gotovina u prvostepenoj haškoj presudi osuđen je za progone, deportacije, nečovječno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela Srba za vrijeme i poslije "Oluje".

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, ali ga je Apelaciono vijeće oslobodilo krivice po svim tačkama optužnice.

Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" u svojoj evidenciji ima imena 1.960 poginulih i nestalih Srba u "Oluji", od kojih 1.205 civila - 522 žene i 12 djece. U "Oluji" je sa prostora Srpske Krajine protjerano oko 220.000 ljudi.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Gledala sam prilog ma HTV-u. Snimaju film oko Livna, autenticna lokacija autenticne bitke. Zar 'rvatici ne tvrde da njihova vojska nikad nije ratovala u BiH, vec samo u Hrvatskoj, a da su u BiH ratovali iskljucivo bosanski Hrvati? Ovo je ocit dokaz i priznanje da je Hrvatska izvrsila invaziju ma BiH, komsijsku suverenu drzavu. Eto motiva da se general ponovo uhapsi.

MONDO REPORTAŽE