• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MIP zvanično: Samo Ivanićeva koverta bila otvorena

Autor mondo.ba

Od pristiglih koverti iz Haga, koje su bile pojedinačno adresirane na članove Predsjedništva BiH, otvorena je bila samo ona koja je bila adresirana na Mladena Ivanića, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

 pisma iz Haga za članove Predsjedništva BiH Izvor: MONDO
Izvor: MONDO

  "U vezi sa pojedinim medijskim istupima u kojima se navodi da je od svih pisama Međunarodnog suda pravde pristiglih u Predsjedništvo BiH "otvorena samo jedna koverta i to ona naslovljena na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića", Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine obavještava javnost da je na osnovu pismenih izvještaja ovlaštenih službenika Ministarstva inostranih poslova BiH, utvrđeno da je od pristiglih koverti Međunarodnog suda pravde, koje su bile pojedinačno adresirane na članove Predsjedništva BiH, otvorena samo ona koja je bila adresirana na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr Mladena Ivanića", saopšteno je danas iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

U ministrastvu navode da su koverte adresirane na članove Predsjedništva BiH, Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, bile zatvorene i da ih je Ministarstvo inostranih poslova BiH dostavilo Pisarnici Predsjedništva BiH zatvorene i neoštećene, te da o svemu navedenom postoje službeni zapisnici i izjave ovlaštenih lica.

Ovim je Ministarstvo inostranih poslova BiH, demantovalo Bakira Izetbegovića koji je izjavio da je njegovo pismo stiglo otvoreno, a da je on je zahtijevao da mu ambasadorka BiH u Holandiji otvori pismo, te "ne zna zašto bi to neko uradio i sa Ivanovićevim pismom." 

Potvrđena su i saznanja Monda u juče objavljenom tekstu, da je pismo koje je Međunarodni sud pravde uputio predsjedavajućem Mladenu Ivaniću stiglo otvoreno u Ministarstvo inostranih poslova BiH, dok su pisma adresirana na Čovića i Izetbegovića bila zatvorena.

Naši sagovornici objasnili su da je u MIP-u BiH nakon prijema pisama sročen zapisnik a zatim su koverte upućene u pisarnicu Predsjedništva BiH, gdje je neko od službenika - "da bi poravnao situaciju koju je kreirao neko iz Ambasade BiH u Holandiji gdje je očigledno i otvoreno pismo za Ivanića" - otvorio i pismo za Izetbegovića.

"Upravo iz te kuhinje potiče informacija koju su objavili federalni mediji da je bilo otvoreno samo pismo za Izetbegovića", tvrde naši sagovornici.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić za 2. mart je zakazao neformalne konsultacije članova Predsjedništva BiH povodom vaninstitucionalne odluke o pokretanju revizije presude MSP protiv Srbije. Izetbegović je danas izjavio da će razmisliti hoće li doći na sutrašnje konsultacije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE