• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lavrov-Dodik: Rusija zabrinuta za Dejton

Autori mondo.ba Autori Agencije

Moskva je zabrinuta zbog pokušaja da se izmijeni Dejtonski sporazum, izjavio je danas šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u razgovoru sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Moskvi.

Lavrov je u uvodnom obraćanju Dodiku istakao da Rusija zna da neki od njenih zapadnih partnera pokušavaju "ili da zatvaraju oči ili da direktno gledaju kroz prste tim pokušajima", navodi se u saopštenju iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

"Mi aktivno radimo sa njima kako bi ih zadržali u okvirima koje je odobrio Savjet bezbjednosti UN", naglasio je Lavrov.

On je dodao da je nedavno, na rusku inicijativu, održan sastanak Upravnog odbora Savjeta za implementaciju mira u BiH (PIK), gdje je Rusija sva ova pitanja principijelno zaoštrila i, uglavnom, nije čula primjedbe.

"Mi ćemo dosljedno nastaviti ovu liniju", poručio je Lavrov u razgovoru za predsjednikom Srpske.

Izražavajući zadovoljstvo susretom sa Dodikom, sa kojim se, kako je naveo, redovno sastaje, Lavrov je istakao da Rusija polazi od toga da se rukovodi sporazumima koje je postigla sa Republikom Srpskom, prije svega, na sastancima predsjednika Srpske sa ruskim predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"Cilj naših sporazuma je da se obezbijedi striktno poštovanje principa Dejtonskog sporazuma i da se ne dozvoli kršenje prava konstitutivnih naroda i entiteta", istakao je Lavrov.

On je naglasio da će Rusija nastaviti sa razvojem odnosa sa Republikom Srpskom u trgovinskoj, ekonomskoj i humanitarnoj oblasti.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov tokom njihovog današnjeg susreta u Moskvi ukazao da su neka rješenja sa Zapada usložila probleme u BiH, navodeći da Rusija u kontinuitetu pokazuje privrženost međunarodnom pravu i podržava aktivnosti za očuvanje dejtonske strukture BiH.

"Lavrov je nedvosmisleno ukazao da je u BiH bilo nekih ponašanja, prije svega sa Zapada, koja su išla za tim da se uslože određeni problemi", rekao je Dodik u telefonskoj izjavi Srni iz Moskve.

Predsjednik Srpske ističe da mu je ruski šef diplomatije prenio stav da ruski zapadni prijatelji angažovani u BiH nisu najčešće konstatovali realnost i da su rješenja koja su donesena na neki način dovela do većih problema nego ranije.

"Ovo je bila prilika da razgovaramo o potrebi da se očuva stabilnost i mir kao primarni cilj", rekao je Dodik.

Dodik je ranije danas za TAS S rekao u Moskvi da neće biti referenduma o nezavisnosti Republike Srpske iako bi mnogi to htjeli.

"Mi nismo avanturisti. Ali, ne isključujemo da ćemo organizovati referendum o statusu u slučaju da ne bude za nas zadovoljavajućih rešenja. To je sasvim logično u političkom životu", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je naveo da bi Srpskoj najviše odgovaralo kada bi se BiH vratila "slovu" Dejtonskog sporazuma.

"To bi bila BiH u kojoj bi mi mogli da budemo, inače u bilo kojoj drugoj BiH teško će nam biti da ostanemo", rekao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE