• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: I Bakir je znao da će se ovo desiti

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu da odbije zahtjev za reviziju presude protiv Srbije očekivana, ali da je time riješen samo jedan problem.

 Milorad Dodik Hag odbio zahtjev za revizijom Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO
Izvor: Vedran Ševčuk/MONDO

  Ostaje glavni problem – zloupotreba ovlaštenja u BiH, kaže Dodik.

“Svi smo znali da će se upravo tako nešto desiti, ali nismo očekivali da će to biti tako brzo. Očigledno je ovaj sud svjestan problema u odnosima u BiH, te je zato i užurbao svoju proceduru”, ocijenio je predsjednik Srpske.

Dodik upozorava da je ovom odlukom samo jedan problem riješen, te ostaje onaj glavni – zloupotrebe ovlaštenja, jer je neko pokušao da u ime BiH premjesti odlučivanje iz Predsjedništva BiH u sarajevsku Vijećnicu i da saglasnost za djelovanje nekadašnjem agentu BiH pred sudom u Hagu Sakibu Softiću.

Predsjednik je istakao da nema povjerenja u Tužilaštvo BiH, zbog čega poziva Tužilaštvo Republike Srpske da protiv Softića pokrene krivični postupak za lažno predstavljanje i zloupotrebu ovlaštenja, kako bi se cijela ta situacija “raščistila”.

“Oko tog pitanja je postignut određeni nivo jedinstva u Srpskoj, iako nismo uspjeli da u Narodnoj skupštini obezbijedimo jedinstvo svih. Neki su odmah sljedeći dan potrčali u Savjet ministara BiH i pokazali da nisu dostojni da predstavljaju Republiku Srpsku, niti da bilo šta učine”, smatra Dodik.

On je dodao da upravo ovakva odluka suda u Hagu pokazuje koliko je Republika Srpska bila u pravu i da se zbog toga ne smije odustati od ovog pitanja, jer ovaj slučaj nije riješen.

“On je tek počeo, jer je suština u lažnom predstavljanju i obmanjivanju javnosti. Dobro je što je to i urađeno, svi smo znali da će se to desiti, čak mislim da je i Bakir Izetbegović o tome na taj način razmišljao, ali nije dobro što se uvela nova praksa – odlučivanje jednih u ime svih. To ne može da se dozvoli”, poručio je predsjednik Srpske.

Dodik smatra i da je SDS pogriješio kada nije prihvatio jedinstven nastup u smislu reagovanja na ovu situaciju. “Mislim da se ponovo moramo vratiti ovom pitanju zloupotrebe u predstavljanju BiH”, zaključio je Dodik.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vlado

Upravo to,nemaju niti ce ikad imati ekskluzivno pravo na BiH. Dok to ne prihvate i dok ne priznaju pravo Srbima i Hrvatima ono sto pripada i bosnjacima nece biti ni BiH. Sto prije naprave taj korak prije ce nam biti bolje. U proteklom ratu nisu plakale samo Bosnjacke majke vec i Hrvatske i Srpske.

MONDO REPORTAŽE