• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

''Veliki park'': Suđenje odgođeno za 21. mart

Autor SRNA

Za danas zakazani početak suđenja u predmetu "Veliki park", u kojem su četiri lica optužena za ratne zločine protiv ratnih zarobljenika počinjene 1992. godine u Sarajevu, odgođen je za 21. mart, potvrđeno je u Sudu BiH.

 Veliki park ubistvo vojnika JNA Izvor: Samir Cacan/MONDO

Optužnica tereti bivšeg komandanta Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Dragana Vikića, bivšeg ministar unutrašnjih poslova takozvane RBiH Jusufa Pušinu, te Nermina Uzunovića i Mladena Čovčić.

Četvorica optuženih izjasnila su se 27. februara u Sudu BiH da nisu kriva za ove zločine.

Tužilaštvo BiH je 29. decembra prošle godine podiglo optužnicu protiv optuženih zbog ratnih zločina nad pripadnicima JNA u aprilu 1992. godine u Velikom parku u Sarajevu.

Optuženima je stavljeno na teret da su u svojstvu komandanta i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu u aprilu 1992. godine znali i bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja. 

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva gdje su, protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definišu postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja.

U tome su učestvovali Uzunović i Čovčić, te druga lica. Nakon ubistva, tijela pripadnika JNA su sklonjena i odvezena s ciljem da se uklone i prikriju dokazi.

Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još traga.

Optuženima je na teret stavljeno da su kao pripadnici policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informisani o zločinu ili lično svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhapse, procesuiraju i sankcionišu počinioce i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.

Tužilaštvo BiH ranije je saopštilo da je u ovom predmetu sprovelo dugotrajnu, detaljnu i temeljnu istragu, u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, te da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE