• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet za štampu: Buja govor mržnje u BiH

Autor SRNA

U posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima, likvidacijom i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija .

Žalbena komisija Savjeta za štampu u BiH upozorava javnost, medije i sve nadležne institucije da je u posljednje vrijeme zabilježena učestala praksa brutalnog širenja govora mržnje, prijetnji ubistvima, likvidacijom i stvaranja međuetničkih i ukupnih društvenih tenzija posredstvom medija u BiH.

"Govor mržnje nije sloboda govora. To je krivično djelo i kao takvo podliježe krivičnoj odgovornosti. Građani moraju biti svjesni da postavkama govora mržnje, prijetnji i huškanja u komentarima posjetilaca na veb portalima, izlažu sebe krivičnoj odgovornosti", upozoravaju iz Savjeta za štampu.

Komisija je pozvala bezbjednosne agencije, policiju i pravosudne organe da sankcionišu otvoreno širenje govora mržnje u medijima, i osobe koje upućuju prijetnje, uključujući prijetnje likvidacijama i ubistvima, a u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

Žalbena komisija Savjeta za štampu u BiH posebno apeluje na urednike onlajn i printanih medija da kroz svoju uređivačku politiku učine sve što je neophodno za sužavanje prostora ispoljavanja govora mržnje, a naročito u prostoru za slobodno iznošenje komentara građana na veb portalima.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bm

Krivi su mediji sto objavljuju govor mrznje.

Zoro iz Srbiju

Nikad nije ni prrstajao govor mržnje u H i B federaciji! Sad samo čekaju mig iz NATO-a pa da opet počnu!

MONDO REPORTAŽE