• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kitarovićeva u Neumu: Dejton treba dograditi

Autor SRNA

Hrvatska će snažno djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem dogradnje Dejtonskog sporazuma, osiguranja stabilnosti BiH i sprečavanja spoljnih uticaja, izjavila je u Neumu hrvatski predsjednik Kolinda Grabar Kitarović.

Kitarovićeva je u Neumu, na otvaranju naučne konferencije "Hrvati BiH - nosioci evropskih vrijednosti?", rekla je da je BiH izložena novim izazovima, terorizmu i migrantskoj krizi, te rastu ekstremističkih zajednica.

Ona tvrdi da u Republici Srpskoj gotovo da nema povratka izbjeglica, a da se u Federaciji BiH /FBiH/ nastavlja majorizacija Hrvata.

"Međunarodna zajednica godinama zatvara oči pred ovim činjenicama. Jačanje separatističkih težnji u Republici Srpskoj snažno utiče na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred ovim činjenicama, jer Hrvatska snažno podržava suverentitet i teritorijalni integritet BiH, kao i njen put evropskih integracija", rekla je Kitarovićeva.

Ona je navela da je Hrvatska spremna da pomogne BiH u borbi protiv terorizma i međunarodnih migracija, da snažno zagovara donošenje novog izbornog zakona u BiH koji će garantovati ravnoravnost sva tri naroda, donošenje statuta grada Mostara i pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice, neophodno za stabilnost BiH i susjedstva, uključujući ubrzanje unutrašnjih reformskih procesa, te evroatlantske integracije BiH.

Kitarovićeva je poručila da će Hrvatska djelovati u skladu sa međunarodnim pravom i sporazumima, ali i Ustavom Hrvatske.

Ona je naglasila da je ostvarivanje ravnopravnog položaja Hrvata u BiH uvijek jedan od stubova njenog međunarodnog djelovanja.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

"Hrvatska će snažno djelovati prema međunarodnoj zajednici s ciljem ..... sprečavanja spoljnih uticaja" Prva recenica totalni oksimoron. Sta dalje reci? Evo ja u Banjoj Luci svaki drugi dan vidim auto s HR registracijom i vrlo sam ponosna na to sto mu niko ne pravi nikakav problem pa ni kad se bahati po cesti. U mom gradu mirno stoje latinicne table. Sa mnom rade i druze se kolege Hrvati, a to znam samo po datumu kad slave Bozic i Uskrs koji im cestitamo i s njima nazdravimo. I da, imaju placene slobodne dane, kao sto je i normalno. Moja se djeca druze i zabavljaju s Hrvatima, a vratio se nije samo onaj ko se vani odlicno snasao i kome se finansijski ne isplati vratiti se ili je vani osnovao porodicu i stvorio dom. Svi su vratili imovinu, cak i oni koji su mijenjali ili prodavali kuce pa je nemali broj onih koji su, iako posteno platili ili i preplatili imovinu Hrvata, ovdje ostali bez icega, jer su ovdje ponisteni kupoprodajni ugovori iz devedesetih, a tamo ne, zbog cega su imovinu ovdje morali vratiti, a svoju u Hrvatskoj koju su dali za ovu ovdje nisu mogli dobiti nazad. Mi se ni sad, a ni nikad ranije, nismo bojali hrvatske djece pa kod nas mogu slobodno doci na takmicenja i ponosno nositi svoju zastavu i svoj dres bez da ih iko dira. I djeca i odrasli mogu da govore kajkavstinom na bilo kojoj stanici ili u kaficu i niko nece da im razbije glavu. Mogu bez problema i potpuno sigurno da iznesu ili unesu novorodjence u auto s HR tablicama i pri tom da budu sigurni da ce jedine rijeci koje im budu upucene biti pitanje moze li im se pomoci ukoliko neko primjeti da imaju manje ruku nego sto im treba. Kod nas se ne crtaju svastike, ne poziva na ubistvo i linc i na crkvama, vrticima, fasadama i autobuskim stanicama ne ispisuju stanoviti grafiti i ne crtaju porodicna stabla. Dosadilo mi da nabrajam pa cu samo reci da drzavnik Kolindinog kalibra ne treba i ne smije da se bavi unutrasnjim pitanjima bilo koje druge suverene drzave, pa makar to bila i BiH ovakva kakva je, ona nije dorasla niti da dostojanstveno rijesi cokoladnu krizu u jednom vrticu, a da od toga ne napravi skandal na drzavnom nivou i medjunarodni incident.

el ninho

Sve ti to kolinda napriča,ne spominješ ni u snovima povratak nas srba u hr,povratku naše imovine,povratku elementarnih prava,svakodnevno ugrožavanje kako lica tako i imovine. Šta kažeš na to?

pop73

@el ninho I još bih dodao na tvoj komentar koji je sasvim uredan, zašto dotična, kad već spominje federaciju i hrvate, nije spomenula Srbe i njihov povratak u Sarajevo.

MONDO REPORTAŽE