• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlast diže kredit za kupovinu helikoptera

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Republika Srpska planira da se dugoročno zaduži za 9,4 miliona KM da bi kupila helikopter. Odluka na narednoj sjednici Narodne skupštine Srpske.

Helikopter bi, pored redovnih letova koji podrazumijevaju prevoz predsjednika RS, premijerke i predsjednika skupštine RS, služio i za specijalizovane letove za potrebe MUP-a RS i Ministarstva zdravlja RS.

Na predstojećoj sjednici Narodne skupštine RS koja će početi 28. marta, naći će se i prijedlog odluke o ovoj kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduženju, a precizirano je da će se kredit obezbijediti kod domaćih finansijskih institucija, sa rokom otplate do deset godina i maksimalnom kamatom od šest odsto.

"Sve dosadašnje letačke aktivnosti Helikopterskog servisa RS izvođene su helikopterima čija je starost od 28 do 36 godina i čije održavanje postaje sve složenije zbog nemogućnosti nabavke originalnih dijelova, naročito kada je riječ o helikopterima „Gazelle SA -341/342“, jer se ovi helikopteri ne proizvode nigdje u svijetu već 20 godina" navodi se u prijedlogu odluke o zaduženju.

Objašnjeno je i da su dijelovi koji se nabavljaju višestruko skuplji od ekvivalentnih dijelova za novije helikoptere, a da je vrijeme isporuke od nekoliko mjeseci pa čak i više od godinu dana, jer se proizvodnja privremeno pokreće za mali broj narudžbi.

"U regionu, remonte i veće opravke komponenata jedino može izvoditi Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ iz Srbije", navodi se u spomenutom dokumentu.

Naglašava se da bi se nabavkom modernijeg helikoptera obezbijedili i viši bezbjednosni standardi.

"Stručni tim Helikopterskog servisa RS je u proteklom periodu izvršio je analizu tržišta. Uzeti su u obzir svi najveći proizvođači helikoptera, "Airbus Helicopters", "Bell Helicopter", "Leonardo Helicopters", "Kazan Helicopters". Na osnovu specifikacija neophodne opreme, i namjene helikoptera, dobijene su ponude, na osnovu kojih su procijenjena neophodna finansijska sredstva za nabavku helikoptera. Procijenjena vrijednost je 9.400.000 KM sa uračunatim PDV-om i svim obavezama u vezi sa nabavkom helikoptera", podvučeno je u prijedlogu odluke za njegovu nabavku.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

dmt

Bolje da radnicima i penzionerima isplate socijalna primanja u vidu plata i penzija.Ljudi koji posteno zaradili svoja primanja.

Raso

Hahaha... Narod nema sta da jede,a gospodi malo auta od po 100000km pa daj helikopter... Zalosno

MONDO REPORTAŽE