• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje Vikiću i ostalima

Autor SRNA

Među optuženima za zločin nad vojnicima JNA u Velikom parku i Jusuf Pušina.

Čitanjem optužnice pred Sudom BiH danas je počelo suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a BiH Draganu Vikiću, nekadašnjem ministru unutrašnjih poslova tadašnje BiH Jusufu Pušini, te Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću optuženima za ratni zločin nad zarobljenim Srbima u aprilu 1992. godine u Sarajevu.

Optužnica tereti Vikića i Pušinu za komandnu odgovornost, a Uzunovića i Čovčića da su neposredni izvršioci krivičnog djela, odnosno da su ubili osam zarobljenih srpskih vojnika, pripadnika JNA.

Čitajući optužnicu, tužilac Vesna Ilić hronološki je opisala događaje od zarobljavanja vojnika iz transportera u kvaru u sarajevskom naselju Dobrinja, preko njihovog ubistva u Velikom parku, do sklanjanja i uništavanja tijela na Darivi.

Ilićeva je navela da su vojnici, nakon zarobljavanja u Dobrinji, odvedeni u Stanicu javne bezbjednosti u Novom Gradu, a na putu do tamo i u samoj Stanici maltretirali su ih civili i pripadnici Teritorijalne odbrane. Zarobljeni vojnici potom su prevezeni u Dom policije, gdje je bila smještena Specijalna jedinica MUP-a, sa čime su, prema optužnici, bili upoznati Vikić i Pušina. Tu je nastavljeno njihovo maltretiranje.

U optužnici se navodi da su vojnike u obližnjem Velikom parku ubili Uzunović i Čovčić zajedno sa drugim licima, među kojima su bili Nedžad Herenda i Nermin Jusić. Nakon ubistva, tijela vojnika su po naređenju Vikića i uz znanje Pušine prebačena na Darivu gdje su bačena u Miljacku, a sutradan su zapaljena.

Tadašnji predstavnici vlasti u Sarajevu obavijestili su SDS da su zarobljeni vojnici izjavili da ne žele da se vrate na teritoriju pod srpskom kontrolom i da su pušteni na slobodu. Vikićev branilac advokat Fahrija Karkin tvrdi da su taj dokument potpisali Jerko Doko i tadašnji komandant Štaba Teritorijane odbrane Hasan Efendić.

Posmrtni ostaci dvojice ubijenih zarobljenih vojnika su pronađeni, a za ostalima se još traga. Tužilac Vesna Ilić rekla je da će navode optužnice dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem velikim brojem dokaznih materijala.

Odbrane optuženih istakle su u uvodnim riječima da njihovi klijenti nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret i da to potvrđuju i dokazi Tužilaštva BiH. Optuženi su se izjasnili 27. februara pred Sudom BiH da nisu krivi za zločine za koje se terete.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gz

U centru Sarajeva sa rafalima ubijena grupa mladih ne naoruzanih i zaroblenih vojnika na pocetku rata i ona grupa srebrenickih mladica kod Trnova., skoro na kraju rata. U cemu je tu razlika? Ili 6zda slicnost?

MONDO REPORTAŽE