• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Domovina: Podržaćemo Govedaričinu deklaraciju

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Narodna skupština RS razmatra danas Prijedlog deklaracije o zaštiti Dejtonskog sporazuma čiji je predlagač Vukota Govedarica (SDS). SNSD i DNS protiv Deklaracije, Domovina - "podržaćemo Deklaraciju"

 SNSD i DNS protiv Govedaričine deklaracije Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk
Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Narodna skupština RS razmatra danas Prijedlog deklaracije o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač poslanik Vukota Govedarica (SDS).

Međutim, odmah na početku rasprave, ova deklaracija izazvala je burne reakcije, te su iz SNSD-a i DNS-a naglasili da je neće podržati.

Prema mišljenju predsjednika RS i lidera SNSD-a Milorada Dodika deklaracija je "podmetnuto kukavičije jaje", a smatra da je tekst tog dokumenta loš. Dodik zamjera SDS-u jer o deklaraciji nisu usaglasili stavove sa strankama u RS.

"Mi želimo da se poštuje slovo Dejtonskog sporazuma, ali u toj deklaraciji nema ni slova o oduzetim nadležnostima RS i kako da se ona vrate", kazao je Dodik.

Premijerka RS Željka Cvijanović smatra da je tekst pun manjkavosti i da "ulazi u sferu demagogije".

"Tamo se uopšte ne govori o RS nego se veliča BiH. Promašili su temu, a ako su se bavili temom, onda su promašili sadržaj i niz drugih stvari, kao to da obave konsultacije oko ovog pitanja. Mislim da je ovo samo njihov pokušaj da pokažu kako navodno mogu nešto da rade i mobilišu neku volju. Ponudili su tekst koji je, malo je reći, pun manjkavosti i zamki za RS", kazala je Cvijanović.

U Prijedlogu deklaracije navodi se, između ostalog, da su "svako narušavanje dejtonskih načela, majorizacija bilo kog od konstitutivnih naroda, ili jednostrani pokušaj unutrašnje teritorijalne i svake druge ustavne prekompozicije BiH, neprihvatljivi sa stanovišta interesa RS".

Govedarica je rekao da je Dejtonskim sporazumom RS priznata kao jedan od dva ravnopravna entiteta u BiH, a srpski narod kao konstitutivan i ravnopravan.

"Očuvanje Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i načela ravnopravnosti dva entiteta i tri konstitutivna naroda, treba predstavljati jedinstveni cilj nacionalne politike RS", rekao je Govedarica.

Pozvao je sve predstavnike političkih stranaka u RS i BiH da svojim političkim postupcima ne doprinose daljem rastu međuetničkih tenzija, već da zajednički djeluju u pravcu njihovih smirivanja, da bi bila obezbijeđena politička stabilnost kao preduslov za ekonomski razvoj.

Bratić: Ne nabacujem loptu Govedarici

Potpredsjednik Narodne skupštine RS Senad Bratić kazao je danas da će Klub Domovina podržati Prijedlog Deklaracije o zaštiti Dejtonskog sporazuma, čiji je predlagač šef poslaničkog kluba SDS-a Vukota Govedarica.

Na opaske da SDA "spasava SDS" ili iz drugog ugla "potapa SDS", Bratić je kazao da on "ne nabacuje loptu Govedarici".

"Kao predstavnik Bošnjaka u RS doživio sam ovo kao jednu korektnu aktivnost, da se na prostoru RS stvari pokrenu u pravcu gdje će prioritet biti ekonomija, zapošljavanje, pristupanje EU i drugo", kazao je Bratić.

On je ocijenio da bi podršku spomenutoj deklaraciji trebao dati "svako ko želi biti dobronamjeran", te naglasio da je Ustav BiH živa materija, ali da se može mijenjati samo uz konsenzus tri konstitutivna naroda i odluke parlamenata u BiH.

"Ovo je akt koji nema razloga da ne podržimo, posebno što dolazi od SDS-a, koji je, ruku na srce, opcija koja ima svoj legitimitet i istorijat. Nadam se da je ovo iskren i korektan materijal koji je predložen u NSRS", dodao je Bratić.

Govedarica je, međutim, kazao kako je prilikom predlaganja skupštinskog dnevnog reda, SDA bio protiv deklaracije.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE