• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Savjet ministara usvojio povaćanje akciza

Autori mondo.ba Autori SRNA

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić rekao je da je Savjet ministara na današnjoj sjednici u Sarajevu, bez saglasnosti Saveza za promjene, usvojio set zakona o akcizama u BiH.

  Povećanje akciza je jedan od uslova za nastavak kreditnog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/.

Zvizdić očekuje da će Predstavnički i Dom naroda u što skorije vrijeme održati svoje sjednice i usvojiti ove zakone čime bi bili stečeni uslovi da BiH dobije drugu tranšu kredita MMF-a.

"Ovim su zaokružene sve mjere i stvoreni realni uslovi za realizaciju i implementaciju aranžmana sa MMF-om", istakao je Zvizdić.

On je dodao da će Savjet ministara usvojene nacrte zakona uputiti parlamentu BiH po hitnoj proceduri. 

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda konstatovao je da su se usvajanjem seta zakona o povećanju akciza za gorivo, osim za dobijanje druge tranše kredita Međunarodnog monetarnog fondA, za entitete stekli uslovi i za nove kreditne sporazume, prije svega sa EBRD, Kuvajtskim i OPEK fondom, koji su namijenjeni za izgradnju puteva i auto-puteva u BiH.

"Imamo ugovoreno i u fazi ugovaranja 800 miliona KM za izgradnju puteva, prije svega auto-puta na koridoru `Pet ce`, ali i ostalih puteva", rekao je Bevanda na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, analizama je utvrđeno da preduzeća za puteve i auto-puteve u BiH ne mogu više izdržati teret kredita zbog čega se pristupilo rješenju namjenskog povećanja akciza.

Bevanda je objasnio da će sredstva koja će biti ubrana od akciza, kako ne bi bilo manipulacije i kako ne bi bilo sumnje da se koriste za budžetske troškove, namjenski biti izdvajana na račune preduzeća za puteve i auto-puteve u oba entiteta.

"Novac neće biti korišten za gradnju, nego će biti kolateral za kredite koji su već ugovoreni i koji će omogućiti gradnju", precizirao je ministar finansija BiH.

On je dodao da je jednim od zakona iz ovog seta privremeno dogovoreno da se novac od povećanih akciza na gorivo privremeno dijeli u omjeru 59 odsto Federaciji BiH /FBiH/, 39 odsto Republici Srpskoj i dva odsto Brčko distriktu.

"Nakon primjene ovih zakona otvoriće se mogućnost izmjene zakona", rekao je Bevanda, ističući da je najviše nesuglasica bilo u vezi sa raspodjelom sredstava.

Uz Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, kojim se predviđa povećanje cijena goriva za 15 feninga, usvojeni su i nacrti zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, te Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, kojima je predviđeno da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Prema Zvizdićevim riječima, kao jedna od mjera za realizaciju aranžmana sa MMF-om usvojen je i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i odluka o provođenju mjera iz Pisma namjere sa MMF-om o proširenom aranžmanu koji se tiču institucija BiH.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE