• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izglasano: Kvorum u NSRS smanjen na 28 poslanika

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Narodna skupština RS usvojila je danas da će ubuduće kvorum neophodan za rad ovog parlamenta biti 28 poslanika, umjesto dosadašnjih 42 poslanika.

 Kvorum u NSRS smanjen na 28 poslanika  Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Glasovima većine u parlamentu RS tako je potvrđeno da je dovoljno da tokom rasprave u skupštinskim klupama bude samo trećina od ukupno 83 poslanika, dok je do sada u skupštinskoj sali morala da bude natpolovična većina.

Kao što je naš portal već pisao, tokom rasprave o ovakvom prijedlogu, nedolazak neće uticati na plate poslanika, te će one, u slučaju profesionalnih poslanika, ostati oko 2.550 KM.

Opozicija je oštro kritikovala smanjenje kvoruma, uz ocjenu da je to ponižavajuće prema glasačkom tijelu, koje bira poslanike, a koji onda ne dolaze na sjednice za koje su plaćeni i to još „ozakone“.

Sa druge strane, pozicija u RS smatra da su do sada samo oni poštovali obavezu dolazaka na sjednice, te „sjedili i održavali kvorum“.

Danas je usvojen i Nacrt Kodeksa ponašanja narodnih poslanika u NSRS.

Narodna skupština RS nije danas usvojila Deklaraciju o zaštiti Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH i ubrzanog puta ka EU, kao strateškim ciljevima Republike Srpske, čiji je predlagač bio poslanik Vukota Govedarica (SDS).

Još tokom rasprave o ovoj tački, iz SNSD-a i DNS-a su naglasili da je neće podržati.

Predsjednik RS i lidera SNSD-a Milorad Dodik deklaraciju je nazvao „podmetnutim kukavičijim jajetom“, čiji je tekst loš, a slično mišljenje je iznijela i premijerka RS Željka Cvijanović koja je kazala da ovaj dokument „ulazi u sferu demagogije“.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE