• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čavić: Kupuju helikopter za prevoz Dodika

Autor Agencije

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske nastavljena je danas u Banjaluci raspravom o prijedlogu odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera.

 Narodna skupština kupovina helikoptera rasprava Dragan Čavić Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Podsjetimo, ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je juče da je prijedlogom odluke o kapitalnoj investiciji i dugoročnom zaduživanju Republike Srpske za nabavku helikoptera za potrebe Helikopterskog servisa Srpske predviđeno zaduživanje do 9,4 miliona KM

Obrazlažući ovaj prijedlog odluke u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Tegeltija je naveo da će se sredstva za ovu namjenu obezbijediti na domaćim finansijskim tržištima putem javnog poziva, te da će se pri tome birati najpovoljniji rokovi, grejs period kao i gornja granica kamatne stope.

Poslanik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić rekao je danas da je neracionalno uzeti kredit od 9,4 miliona za kupovinu helikoptera, ističući da to ne rade ni bogatije zemlje.

Čavić je naveo da se ne slaže sa zaduženjem u ovom iznosu, jer će, kako je rekao, primarna namjena ovog helikoptera biti prijevoz predsjednika Srpske Milorada Dodika, premijerke Željke Cvijanović i pojedinih ministara u Vladi Republike Srpske.

Dragan Čavić
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Helikopterski servis služi za prevoz funkionera RS, i na kratkim relacijama, i u vrijeme predizborne kampanje. Nema tajne da se helikopter kupuje da bi se prevozilo četvoro ljudi, a obrazloženje o javnoj potrebi za helikopterom je zamajavanje javnosti. Svake godine Dodik na Manjaču, na 'Kočićev zbor' dolazi helikopterom, a sada se građani Srpske zadužuju za najmanje 9,4 miliona za taj helikopter", rekao je Čavić.

Većina građana Srpske, dodao je Čavić, ne zna da RS ima helikopterski servis i otkada on postoji, već da se stiče utisak da je formiran za vrijeme vlasti SNSD-a, što nije tačno. Naveo je i da je postojeći helikopter od početka godine samo pet puta korišten za prijevoz bolesnika.

Poslanik SNSD-a Bojan Vidić rekao je da se značaj Helikopterskog servisa pokazao i prilikom evakuacija građana tokom poplava 2014. godine, te da treba povesti računa o novim kadrovima i upotrebi letjelice prilikom gašenja požara.

"Više je razloga koji govore o tome da ovu odluku o zaduživanju treba podržati", naveo je Vidić.

SAVANOVIĆ: NE BANALIZOVATI PITANJE NABAVKE HELIKOPTERA

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da ne treba banalizovati i usko gledati na pitanje nabavke novog helikoptera, koji će, između ostalog, služiti i za spašavanje života.

"Kada pričamo o tome moramo izaći iz političkog okvira. Život je najveća vrijednost. Saglasan sam da je teška ekonomska situacija, da je zaduženje neprijatno i opterećujuće, ali ako Srpska ne može nabaviti helikopter u očima okruženja manje vrijedimo", rekao je Savanović

On je rekao da je nabavka helikoptera opšta stvar i da je riječ o višenamjenskoj letjelici, te napomenuo da je upitna bezbjednost postojećih helikoptera, s obzirom na njihovu starost.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković kaže da je važan svaki život, posebno djeteta, koji će biti sačuvan zahvaljujući helikopterskom prevozu, zbog čega ne treba biti sporna potreba za nabavku novog višenamjenskog helikoptera.



Višković je naglasio da su sadašnji helikopteri stari više od 30 godina i da su više za muzej, nego upotrebu.

"Velika je hrabrost sjesti u helikopter star 30 godina. Ti helikopteri se više ne mogu popravljati, nema više dijelova i firme koja će ih popravljati. Da li se iko zapitao da održavanje helikoptera košta više nego rata za kupovinu novog", upitao je Višković.

KRSMANOVIĆ: KORISTE HELIKOPTER ZA SVE I SVAŠTA

Poslanik NDP-a Zdravko Krsmanović upitao je zašto se mora koristiti helikopter za "sve i svašta".

On je ocijenio da treba nabaviti letjelicu samo u medicinske svrhe ako je u zdravstvu da potreban helikopter.  On smatra da nije dobro da se Republika Srpska zadužuje za nabavku helikoptera, jer se sredstva mogu naći na drugi način, te pitao zašto nikada nije dostavljen izvještaj o utrošku sredstava iz Fonda solidarnosti.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Kamo srece da smo u mogucnosti da nabavimo nekoliko helikoptera. Za sada su nam previse i sluzbeni automobili, prevelik trosak za zaduzenu drzavu.

Djuro

Kako niko nije naveo jos jednu veoma korisnu svrhu - vozanje Emira Kusturice i Monike Beluci svojevremeno za kojom Dodo i dan danas slini...

Gz

@Djuro Djuro slaao si obavjesten Nemanja ima svoj licni helikopter

vetgo

Da nece uvesti i akcizu za nabavju helikoptera?

MONDO REPORTAŽE