• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Balkanski samit u Londonu 2018. godine"

Autori mondo.ba Autori SRNA

Velika Britanija napušta EU, ali ostaje privržena stabilnosti i bezbjednosti Evrope, posebno kada je riječ o zemljama zapadnog Balkana i BiH, izjavio je danas u Sarajevu britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson.

  Džonson je rekao da Velika Britanija ostaje predana miru i stabilnosti, izražavajući zadovoljstvo što je upravo britansko-njemačkom inicijativom pokrenut ciklus reformi u BiH. 

"Odlučni smo da vas do kraja ispratimo i budemo s vama dugoročno, te da uradimo sve što možemo da brže sprovedete reforme", rekao je DŽonson novinarima nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova BiH Igorom Crnatkom. 

Britanski šef diplomatije je najavio da će London biti domaćin samita o zapadnom Balkanu 2018. godine.

On je istakao da su razvoj preduzetništva i otvaranje novih radnih mjesta ključna pitanja u rješavanju ekonomskih problema.

Džonson: Crnadak i ja se znamo

"Mi se znamo određeno vrijeme i mi smo sestrinske stranke da tako kažem. Crnadak zna šta ja mislim i zna moje slogane i već je prenio najvažniju poruku koju imam za vas.," rekao je Boris Džonson novinarima, aludirajući na saradnju PDP-a i Konzervativne stranke iz Britanije.

Džonson je naveo da će se politički problemi rješavati sami od sebe kada se mladim ljudima da nada da mogu naći posao.

On je izrazio nadu da će biti postignuta platforma za nova ulaganja britanskih kompanija poput "Jaguara" i "Land rovera" u BiH.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izrazio je zadovoljstvo što je Džonson u posjetu Sarajevu stigao nakon pokretanja "Bregzita" kako bi potvrdio da Velika Britanija ostaje uz BiH.

"Velika Britanija napušta EU, ali ne napušta Evropu. Britanija ostaje važan partner i kao jedna od najuticaijnih zemalja u Evropi i svijetu ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih partnera", rekao je Crnadak.

Prema njegovim riječima, na sastanku sa Džonsonom razgovarano je o situaciji u regionu i konstatovano da je bitno da Velika Britanija zadržava fokus na zapadnom Balkanu.

"To potvrđuje i činjenica da će London biti domaćin Pete konferencije o zapadnom Balkanu 2018. godine", rekao je Crnadak.

On je istakao da je spoljnotrgovinska razmjena dvije zemlje na nivou od 100 miliona evra, te da postoji mogućnost da se ova cifra i poveća.

DŽonson će se tokom posjete Sarajevu sastati i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH Denisom Zvizdićem, te premijerima Republike Srpske Željkom Cvijanović i Federacije Fadilom Novalićem. 

Britanski ministar inostranih poslova će posjetiti i Agenciju za istrage i zaštitu BiH /Sipa/, gdje će vidjeti kako Velika Britanija podržava napore u sprečavanju terorizma i borbu protiv organizovanog kriminala u regionu.

"Britanija je potrošila više od 7,5 miliona funti kako bi poboljšali poslovno okruženje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine će biti domaćini Samita o zapadnom Balkanu u Londonu", navedeno je u saopštenju uoči Džonsonove posjete.



Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE