• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se MMF: Očekujemo značajna kašnjenja

Autor SRNA

Međunarodni monetarni fond očekuje znatna kašnjenja u zaključivanju prvog pregleda programa za BiH, zbog neusvajanja zakona o akcizama i osiguranju depozita u parlamentu BiH, izjavio je šef Misije MMF-a za BiH Nadem Ilahi.

"Ovo će imati implikacije na mobilizaciju spoljnog finansiranja za neophodne infrastrukturne projekte i na napore koje vlasti u BiH ulažu u modernizaciju regulative bankarskog sektora", rekao je Ilahi.

Iz MMF-a je saopšteno da oba zakona predstavljaju ključne parametre programa vlasti koji ova finansijska institucija podržava u obliku proširenog aranžmana.

"U proteklim mjesecima vlasti su ostvarile dobar napredak na sprovođenju ekonomskih reformi koje su podržane proširenim aranžmanom, posebno u pogledu jačanja fiskalne discipline, očuvanja finansijske stabilnosti i poboljšanja poslovnog okruženja", istakao je Ilahi.

On je naglasio da je MMF spreman da vlastima u BiH pruži savjete i tehničku pomoć radi nastavka strukturalnih reformi, podsticanja rasta i održavanja makroekonomske stabilnosti.

Prema njegovim riječima, vlastima je potrebno više vremena da ostvare napredak u nekoliko ključnih oblasti svog programa, kao, na primjer, da obezbijede finansiranje za ključni infrastrukturni projekat, modernizuju regulativu iz bankarskog sektora, te unaprijede upravljanje u kompanijama u vlasništvu BiH.

"U narednom periodu održavaćemo stalni dijalog sa vlastima i odlučni smo da im pomognemo", poručio je Ilahi.

Izvršni odbor MMF-a je odobrio trogodišnji prošireni aranžman sa BiH u iznosu od 563,3 miliona evra, kako bi podržao ekonomski reformski program BiH.

Predstavnički dom parlamenta BiH nije juče prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH da po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, što znači da će biti upućeni u redovnu proceduru.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE