• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Povećanje akciza će donijeti nova radna mjesta"

Autor Agencije

Šef delegacije EU u BiH, Lars Gunar Vigemark rekao je da je građanima možda teško da vide vezu između povećanja akciza i radnih mjesta, ali da je veza očigledna.

 Ako se to gleda iz perspektive ulaganja u infrastrukturu, koja će donijeti ta radna mjesta, onda je ta veza očigledna", rekao je Vigemark danas u Tuzli, prenosi Fena.

Šef delegacije EU u BiH rekao je da mora ponovo naglasiti važnost izvršavanja potrebne dinamike u provođenju reformske agende.

Komentarišući da neki političari podržavaju reformsku agendu, ali ne i primjenu, Vigemark je rekao da je to kontradiktornost i da ne smatra dobrim protivljenje donošenju seta zakona koji osiguravaju te reforme.

"Uostalom, te aktivnosti su dogovorene i u nekim drugim dokumentima, poput pisma namjere sa MMF-om, ali i dogovorima na nivou Savjeta ministara i entitetskih vlasti. Naravno, može biti neslaganja oko određenih detalja, ali u suštini ne bi trebalo da bude osporavanja agende. Uostalom, kratkoročne i dugoročne štete neusvajanja akciza, kao dijela reformske agende, koštaće BiH oko milijardu evra", naveo je Vigemark.

Vigemark je izjavio da treba jačati realni sektor u odnosu na javni koji je glomazan i neefikasan.

"Jedan od narednih koraka trebao bi ići ka smanjenju javnog sektora. To neće biti jednostavno, jer smanjenje javnog sektora znači da za ljude treba naći radna mjesta. Suština reformi nije samo smanjivanje javnog sektora i broja zaposlenih nego unapređenje rada", kaže Vigemark.

Ilustrovao je to primjerom iz zdravstva u BiH gdje se ogroman novac troši za plate zaposlenih. Kaže, sistem je neefikasan i neprofitabilan, a istovremeno nedostaju medicinski tretmani i liječenja koji su dostupna u drugim sredinama.

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

vetgo

A jesu i navalili da uvedu akcizu pa nas ubjedjuju da mi nista neznamo ma malo je 15 pfeninga dajte 1 kon marku pa cemo svi biti zaposleni i protecice med i mlijeko ma malo je marku dajte dvije pa ce biti blagostanje pa ovi stvarmo misle da smo mi svi maloumni

ljubisa

Malo brate ovi traze porez na ovo porez na ono akcize za ovo akcize za ono a plate iste ili manje nego pre 15 Godina moze ovaj narod jos vise izdrzati uzmite mu bubreg jedan moze on i sa jednim zivjet prodajte ga za vase dobro i vasedjece gospodo narodni dusobrisnici tj Vlada i strani provjereni prijatelji 91_95 god.

MONDO REPORTAŽE