• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Izborni zakon ide u proceduru

Autor SRNA

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović rekao je da je HNS usaglasio stav u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH koji će u narednih desetak dana, preko Kluba poslanika HDZ-a BiH, biti upućen u parlamentarnu proceduru.

 Čović: Izborni zakon ide u proceduru Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi
Izvor: Anadolija/ Denis Zuberi


"Nije bilo nikakvih izmjena, to su prijedlozi koji su do sada više puta predstavljeni u javnosti. Što se tiče Predsjedništva BiH, predložen je model koji će garantovati da jedan narod ne bira predstavnike drugom, a ispoštovane su i odluke Suda u Strazburu i Ustavnog suda. Za Dom naroda FBiH rečeno je kako birati po 17 predstavnika iz tri naroda i određeni broj ostalih sa prostora deset kantona koliko kog naroda procentualno ima da bi se ispoštovala odluka Ustavnog suda", rekao je Čović u Mostaru nakon sjednice Predsjedništva HNS-a.

On je izrazio uvjerenje da će se u naredna dva mjeseca, kroz rasprave, doći do rješenja. Prema njegovim riječima, u parlamentarnu proceduru se ide sa prijedlozima izmjena šest zakona, a osim Izbornog zakona koji je prioritet tu je i Izmjena zakona o RTV servisu, zakona o državnim službenicima, o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o restituciji.

"Mi imamo i plan 'B' i plan 'C', ali u ovom trenutku idemo s prijedlozima za koje vjerujemo da imaju mogućnost da prođu u parlamentu. Godinu i po smo pregovarali i da ne bi jedni druge više uvjeravali ko je koga izigrao, sad ćemo ići u parlament i neka tamo svako iznese svoj stav", rekao je Čović.

On je naveo da ima ljudi koji su zaduženi za održavanje status kvo u BiH.

"Zato smo rekli da nema ucjenjivanja već da se treba odmah izjasniti. To traje već šest, sedam godina. Mi smo u Briselu potpisali ključne dokumente, a onda nekoliko predstavnika jednog naroda sjedne u avion i promijene cijeli koncept. Mi i sada imamo situaciju da s jednom političkom opcijom dugo pregovaramo, a onda sutra neko ko nije na sastanku izađe sa drugim stavom. To je dio strategije", rekao je Čović.

On je naglasio da BiH ove godine treba dobiti kandidatski status i riješiti pitanje MAP-a da bi se pažnja usmjerila na ekonomiju.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE