• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zakon o akcizama ide u redovnu proceduru

Autori mondo.ba Autori Agencije

Set zakona o akcizama nije dobio podršku u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH da se donese u hitnoj proceduri. Zakoni su upućeni u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku četiri zakonska prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om i uputio ih je u skraćenu parlamentarnu proceduru.

Za hitnu proceduru je glasalo 19 poslanika, protiv je bilo takođe 19, dok su uzdržana bila dva poslanika.

Zakoni su upućeni u skraćenu parlamentarnu proceduru, što znači da će predloženi zakoni proći komisijsku fazu u kojoj je moguće predlaganje amandmana, ali su rokovi za njihovo razmatranje skraćeni u odnosu na redovnu proceduru.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić izjavila je danas da upućivanje zakonskih prijedloga čije usvajanje predstavlja uslov za nastavak kreditnog aranžmana sa MMF-om u skraćenu parlamentarnu proceduru predstavlja udar na BiH, Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

"Ovo što se dogodilo na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH predstavlja udar na BiH, oba entiteta i sva tri konstitutivna naroda. Ako ova odluka nije donesena nije u pitanju samo aranžman sa MMF-om u vezi sa drugom tranšom kredita, već i znak ostalim monetarnim organizacijama da na isti način nastupe prema BiH", rekla je Majkićeva novinarima.

Ona je istakla da je neodgovorna vlast neusvajanjem hitnog postupka onemogućila odlučivanje MMF-a o produžetku aranžmana, pojašnjavajući da skraćena i redovna procedura predstavljaju potpuno isto pošto se danas i sutra završava zasjedanje MMF-a u Vašingtonu.

"Ovo je strašno što se dogodilo a posljedice će snositi svi", rekla je Majkićeva.

Ona je odbacila kao insinuacije da su SNSD i SDA nastojale da dogovore prohodnost zakona, naglašavajući da je SNSD opozicija i da će to i ostati.

Poslanik SDP BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović smatra da je odbijanjem hitne procedure za set zakona o akcizama i bankarstvu parlament još jednom odbio da poklekne pred pritiscima i odobri poskupljenje goriva od 10 KM po rezervoaru.

"Tim prije što takvo poskupljenje apsolutno nema prateće mjere, budući da je više nego evidentno da će takvo poskupljenje pratiti lančano poskupljenje robe i usluga", rekao je Magazinović novinarima.

Prema njegovim riječima, pristup Savjeta ministara BiH nije bio odgovarajući jer nisu obrazložili svoj prijedlog nego su to radili predstavnici međunarodne zajednice.

Poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović bili su uzdržani na glasanju o hitnoj proceduri za set zakona kojima se omogućava nastavak kreditnog aranžmana sa MMF.

Mehmedović je u izjavi novinarima rekao da je ovako glasao jer nije bilo raspoloženja da se usvoji minimum zaključaka koje su predložili Ahmetović i on, radi zaštite građana BiH od novog talasa poskupljenja osnovnih životnih namirnica.

"Prilika je da se u skraćenoj proceduri amandmanski djeluje i da se ugradi ono što smo tražili zaključcima", smatra Mehmedović.

On dodaje da ga najmanje brinu sankcije stranke zbog ovakvog glasanja koje je presudilo da predloženi set zakona bude upućen u skraćenu proceduru.

KAKO SE GLASALO

Jasmin Emrić iz A-SDA bio je protiv hitne procedure, što obrazlaže činjenicom da se radi o važnim zakonima koji su novi nameti na građane BiH.

Protiv hitne procedure bio je i nezavisni poslanik Senad Šepić, nekadašnji član Kluba poslanika SDA, koji je ocijenio da današnje glasanje pokazuje koliko lideri i parlamentarna većina nisu svjesni situacije u kojoj se BiH nalazi.

Za hitnu proceduru glasalo je pet poslanika SDA, četiri HDZ-a BiH, šest iz SNSD-a, i četiri iz SBB-a.

Protiv hitne porcedure glasali su Salko Sokolović iz SDA, nezavisni poslanik Senad Šepić - nekadašnji član Kluba SDA, pet poslanika SDS-a, te nezavisni poslanik Jovan Vukovljak i Momčilo Novaković iz NDP-a.

Hitnu proceduru odbilo je i petoro poslanika DF-a, dvojica poslanika SDP BiH, te Zaim Backović iz BPS-a, Jasmin Emrić iz A-SDA i poslanik HDZ 1990 Diana Zelenika.

Uzdržani su bili poslanici SDA Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović.

Današnjoj sjednici Predstavničkog doma nisu prisustvovali Sefer Demirović iz SDA i Mirsad Mešić iz SDP.

Savjet ministara BiH utvrdio je set zakona o akcizama i bankarstvu na vanrednoj telefonskoj sjednici 6. aprila, nakon čega su oni po hitnoj proceduri usvojeni 7. aprila u Domu naroda.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH, te Prijedlogu zakona o osiguranju depozita u bankama BiH.

Izmjenama Zakona o akcizama u BiH, akcize za gorivo povećavaju se za 15 feninga po litru, dok se izmjenama i dopunama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda propisuje da se prihodi od povećanih akciza izdvajaju na namjenski podračun za izgradnju puteva i auto-puteva.

Prijedlogom zakona o osiguranju depozita u bankama BiH predviđa se mogućnost pristupa restrukturisanju banaka i formiranja fonda za restrukturisanje.

Prema tekstu predloženog zakona, Agencija za osiguranje depozita BiH otvara račun fonda za osiguranje depozita u Centralnoj banci BiH na koji se deponuju premije banaka članica.

Odredbama predloženog zakona predviđa se formiranje kontrolnog tijela koje će dobiti ovlaštenja da interveniše u situacijama kad neka banka propadne ili u nekim drugim situacijama kad je potrebno intervenisati.

Zakonom je propisano da se način praćenja banaka članica vrši u skladu sa standardima kvaliteta koji svojom odlukom propisuje Upravni odbor Agencije.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE