• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu dolari: Zeleno svjetlo za ruske milione

Autor SRNA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH dao je danas saglasnost za ratifikaciju Sporazuma između Savjeta ministara BiH i ruske Vlade o klirinškom dugu Rusije prema BiH od 125.157.834 dolara.

 Saglasnost za ratifikaciju sporazuma o klirinškog dugu Izvor: Samir Cacan, MONDO
Izvor: Samir Cacan, MONDO

Sporazumom između Savjeta ministara BiH i Vlade Ruske Federacije regulišu se obaveze bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi sa robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i zamjenik ministra finansija Ruske Federacije Sergej Storčak potpisali su 21. marta u Moskvi Sporazum o regulisanju obaveza bivšeg SSSR prema BiH prema kojem će BiH biti isplaćena 125.157.834 dolara.

Ranije je dogovoreno da će sredstva biti raspoređena tako što će Federacija BiH dobiti 58 odsto ili 72.591.543 dolara, Republika Srpska 29 odsto ili 36.295.771 dolar, institucije BiH 10 odsto ili 12.515.783 dolara i Brčko distrikt tri odsto ili 3.754.735 dolara.

BiH je jedina zemlja bivše SFRJ kojoj će dug biti isplaćen u gotovini, a ne u robi, kako je to urađeno u drugim zemljama regije, i jedina je zemlja bivše SFRJ kojoj još nije isplaćen takozvani klirinški dug.

U drugom čitanju poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost, kojim se ovaj zakon usklađuje sa Zakonom o carinskoj politici u BiH u dijelu koji se odnosi na oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina pri uvozu robe u carinsko područje BiH.

Prema Prijedlogu zakona o izmjeni zakona o PDV-u, koji je Savjet ministara BiH utvrdio na prijedlog Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/, plaćanja PDV-a u iznosu od 17 odsto bila bi oslobođena roba koja je oslobođena plaćanja carine.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti dobrobiti životinja, koji je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik HDZ BiH Predrag Kožul.

Usvojenom izmjenom i dopunama odgađa se do 2028. godine primjena zakonske odredbe o zabrani uzgoja životinja radi dobijanja krzna koja treba da stupi na snagu 2018. i u zakon dodaje zabrana stavljanja na tržište, uvoz ili izvoz krzna pasa i mačaka ili proizvoda koji sadrže ovo krzno, čime se u zakonodavstvu BiH primjenjuju uredbe EU.

Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma vraćen je na ponovno davanje mišljenja Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi predlagača SBB Damira Arnauta, kojim se predviđa novčano kažnjavanje iznosom od 150 do 500 KM organa uprave koji ne postupe po zahtjevu Parlamentarne skupštine BiH, uključujući odgovore na pitanja poslanika i delegata.

Poslanici su prihvatili više izvještaja među kojima Izvještaj Centralne izborne komisije BiH o provođenju lokalnih izbora 2016. godine te Izvještaj o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije za prošlu godinu.

Naredna sjednica Predstavničkog doma zakazana je za 10. maj.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE