• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: Ne zavisimo od akciza

Autor SRNA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je cijela priča u vezi sa zakonom o akcizama bespotrebno ispolitizovana, te da je to isključivo politička borba, ali da bi njegovim usvajanjem svi bili na dobitku.

"Mi ne zavisimo od zakona o akcizama. Ako se i ne usvoji zakon o akcizama, vidjećete da će Republika Srpska, za koju mnogi pričaju da je pred bankrotom, servisirati uredno svoje obaveze. Mi ovdje držimo sve ekonomske, makroekonomske i mikroekonomske kategorije gotovo upotrebljivim. Kada bi neko izvukao kompletnu ekonomsku analizu, Republika Srpska, kao i sama BiH, djeluje gotovo u nemogućim ekonomskim uslovima", istakao je Dodik.

On je naglasio da je do kraja iduće godine potrebno da se uradi nekoliko stvari da bi se potpuno stabilizovala i obezbijedila likvidnost u Republici Srpskoj.

"Mene veoma zanima, kao predsjednika Republike, da stabilizujemo naše finansije i da obezbijedimo stabilan finansijski tok u ovom vremenu. Vremena su veoma izazovna i to ne samo za nas. Tranša MMF-a koja bi trebalo da bude odmah i još jedna koja bi trebalo da bude do kraja ove godine, te perspektiva za iduću godinu omogućuje da mi taj novac upotrijebimo za mnogo lagodnije servisiranje svojih prethodnih obaveza", rekao je Dodik za "TV1".

Kada se tome još doda povećani novac za akcize, koji bi omogućio na putevima 25 miliona više na godišnjem nivou, te 40 miliona više novca na auto-putevima, kaže Dodik, Republika Srpska bi smanjila postojeće stope za puteve i auto-puteve, koje se ne uređuju na nivou BiH, tako da bi konačno putevi Republike Srpske iz akciza dobili 25 miliona.

"Ali, izvorna sredstva bi bila smanjena za 10 miliona i ona bi bila usmjerena za povećanje agrarnog budžeta, iz čega bi se sve što bi bilo novo opterećenje za poljoprivrednike odatle participiralo. Iz auto-puteva, iz izvornih prihoda, izdvojilo bi se nekih 10 miliona na godišnjem nivou i upotrijebilo za zdravstvo. Tako da bi na kraju poljoprivreda dobila 10 miliona i njen budžet bi sa 60 bio povećan na 70 miliona, 15 miliona bi realno više dobili putevi, auto-putevi 30 miliona i zdravstvo 10 miliona godišnje. Svi dobijaju u tom", pojasnio je predsjednik Srpske.

Uz to, kaže on, Republika Srpska ima odličnu ponudu, rudnik "Ljubija", gdje je Srpska manjinski vlasnik, jer je prethodna Vlada PDP-a i SDS-a još ranije prodala ovaj rudnik.

"Sa stanovišta ovog vremena, možda je to bio loš ugovor, ali sa stanovišta onog vremena, ne želim da komentarišem. Imamo jedan 'Mital' koji nas je putem friziranja cijena isporuka i ostalog dovodio u poziciju da tamo nema dobiti, da smo mi tamo periferni, da 49 odsto firme ne znači ništa i da nas niko ništa ne pita. Recimo, imate dobiti od deset ili od pet miliona na godišnjem nivou, oni donesu odluku da se ta dobit upotrijebi za reinvestiranje, a mi ne možemo da dobijemo ništa. Mi smo odlučili da to prodamo. Sada imamo ponudu od 93 miliona KM. Dakle, kada saberete sve to, to je bitna finansijska stabilnost u Republici Srpskoj", naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da BiH ima najniže stope PDV-a u regionu i da sa 17 odsto PDV-a ona nesumnjivo privlači zemlje u okruženju, kao što su Hrvatska i Srbija, čiji građani vikendima na svim graničnim prelazima zakrče ulazak u Republiku Srpsku i BiH, kako bi kupovali jeftinije gorivo, jeftinije namirnice i mnogo čega drugog.

"To, naravno, niko ne primjećuje u našoj javnosti, već se uvijek nađe nešto što je loše", napomenuo je Dodik i dodao da BiH ima i najjeftnije gorivo u regionu i to već godinama.

"Naravno, mnogi će naći razlog da druge stvari ne valjaju ali mislim da investicije koje se omogućavaju usvajanjem zakona o akcizama sigurno daju mogućnost da se mnogi projekti realizuju i da privuku i generišu određenu potrošnju koja je veoma važna za sam razvoj", pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da se BiH nalazi u čudnim okolnostima i naveo primjer da je to zemlja koja ima svoju Centralnu banku ali koja nije monetarna vlast i to je nešto što karikira tu vlast.

"Svi segmenti monetarne politike nisu u rukama BiH, nego se nalaze u rukama nekih drugih institucija. Sve što bi učinili na bazi očuvanja jake konvertibilne marke ili bilo šta što je normalno i što čine druge zemlje, mi smo lišeni. Obezvređivanje konvertibilne marke je veoma vidljivo", ukazao je Dodik.

On je naveo da je prije četiri, pet godina dolar bio 1,6 za evro, a danas je to gotovo identično i teži se ka tome da dolar bude jači od evra.

Dodik je rekao da je do toga došlo zato što je evro upao u krizu, koju su na monetarnom planu rješavale monetarne evropske vlasti tako što su bez pokrića emitovale mjesečno 60 milijardi evra do iznosa od 1.400 milijardi evra emitovanih bez pokrića, što je definitivno i dovelo do pada njegove vrijednosti.

"Konvertibilna marka je vezana za evro, samim tim, ako evro pada na globalnom planu, mi smo danas zaduženiji. Karensi bord ima svoje vrijeme postojanja i ovdje se govori o tome da nema povjerenja u lokalne vlasti BiH da uspješno upravljaju monetarnom politikom. To je zaista nepodnošljiv prigovor", ocijenio je Dodik.

On je dodao da ta stabilnost KM sa evrom koji pada, ne može nikoga ozbiljnog ubijediti da je to jedini argument koji bi mogao da egzistira i da bude održiv, jer je to nemoguće.

"Naša izvozna snaga pada samom činjenicom da je ovakva zavisnost KM, koja usput nije ni konvertibilna, jer vi ne možete da odete u Hrvatsku i zamijenite KM, ne možete to da uradite ni u Srbiji", dodao je Dodik.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE