• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odata počast stradalima u Dobrovoljačkoj

Autori mondo.ba Autori Agencije

Pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine samo u Istočnom Sarajevu. Ministar Savanović: Vratićemo se kada nam dozvole da postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih. Zelene beretke na Drveniji: Nije bilo zločina

Služenjem parastosa u Hramu Svetog velikomučenika Georgija i polaganjem vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima, danas je obilježeno 25 godina od zločina nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Ovom događaju prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović, delegacija Narodne skupštine u kojoj su bili potpredsjednik parlamenta Sonja Karadžić Jovičević, te poslanici Marko Vidaković i Miroslav Brčkalo, kao i drugi zvaničnici, članovi porodica žrtava i gosti.

Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio je da pomen poginulim u Dobrovoljačkoj ulici ove godine bude organizovan samo u Miljevićima u Istočnom Sarajevu, a ne i u Sarajevu u Federaciji BiH.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da će pošta pripadnicima JNA ponovo biti odata u federalnom Sarajevu onda kada budu stvoreni uslovi za to.

"Ove godine privremeno smo donijeli odluku da 25 godina od stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici bude obilježeno u Miljevićima u Istočnom Sarajevu jer muslimanska vlast u Kantonu Sarajevo i federalnom dijelu BiH nije dozvolila da primjereno i u skladu sa hrišćanskim obredom postavimo spomen-ploču sa urezanim imenima poginulih", rekao je Savanović .

On je naveo da uvijek postoji rizik, te da će pošta stradalim pripadnicima JNA biti odata u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu onda kada u FBiH omoguće neometano odavanje počasti srpskim žrtvama kao što vlasti Republike Srpske to isto garantuju Bošnjacima u Srpskoj.

Savanović je podsjetio da je zahtjev za postavljanje spomen-ploče u Sarajevu podnesen više puta, a ove godine to nije učinjeno jer je Odbor Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova odlučio da se na taj način pokaže koliko u FBiH nisu spremni da poštuju srpske žrtve.

On je podsjetio da su prošle godine u Dobrovoljačkoj ulici, čim je napušteno mjesto stradanja, ruže bačene u kontejner.

"Nismo više mogli da trpimo takva poniženja prema poginulima", rekao je Savanović i naglasio da je potrebno međusobno razumijevanje kada je riječ o žrtvama.

Spomen-obilježje za ubijene Srbe

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske general Milomir Savčić podržali su danas prijedlog gradonačelnika Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića da u ovom gradu bude izgrađeno spomen-obilježje u čast svih Srba koji su tokom odbrambeno-otadžbinskog rata ubijeni na području federalnog Sarajeva.

"Danas, kada 25 godina od maskara pripadnika JNA u Doborovoljačkoj ulici obilježavamo ne na mjestu zločina, već ovdje u Miljevićima, smatram da bi najbolje bilo da u duhu naše vjere i tradicije sačuvamo sjećanje i odamo dužno poštovanje svim nevino stradalim srpskim žrtvama u federalnom Sarajevu, tako što ćemo u Istočnom Sarajevu sagraditi dostojanstveno spomen-obilježje", rekao je Vuković tokom ceremonije polaganja vijenaca na Spomen-krst na Vojničkom groblju u Miljevićima.

On je rekao da na ovaj način sadašnje generacije Srba žele da potvrde iskrenu zahvalnost i poštovanje prema svima koji su živote položili na oltar otadžbine i ugradili ih u temelje Republike Srpske.

Pripadnici "Zelenih beretki", "Patriotske lige", MUP-a i Teritorijalne odbrane BiH napali su kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici 2. maja 1992. godine.

U ovom napadu život su izgubila 42 pripadnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijeni.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

 Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je predmet "Dobrovoljačka" preuzelo od Vojnog suda u Beogradu pokrenutog još 1992. godine protiv 19 državljana BiH osumnjičenih za napad na kasarnu u Sarajevu i kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, 2. i 3. maja 1992. godine.

Među optuženima za ove ratne zločine bili su Ejup Ganić, Haris Silajdžić, Hasan Efendić tada komandant Teritorijalne odbrane, Sefer Halilović, Mustafa Hajrulahović, Zaim Backović, Jovan Divjak, Fikret Muslimović, Kerim Lončarević, Ivo Komšić, Stjepan Kljujić.

Dobrovoljačka
Izvor: YouTube

Predmet "Dobrovoljačka" ustupljen je Haškom tribunalu koji je 2003. godine zaključio da nema nikakvog razloga za krivičnu prijavu protiv Jovana Divjaka.

Po srpskoj potjernici u Londonu u martu 2010. godine uhapšen je Ejup Ganić, ali ga je engleski sudija pustio, smatrajući da je postupak "politički motivisan".

Jovan Divjak je 2011. godine priveden u Beču zbog identične potjernice, ali je Austrija odbila da ga preda Srbiji sa obrazloženjem da se "ne bi moglo očekivati pošteno suđenje u Beogradu".

Zelene beretke: Nije bio zločin

Pripadnici Zelenih beretki odali su počast stradalim saborcima na Drveniji.

Predsjednik Zelenih beretki Muharem Švrakić istakao je kako u Dobrovoljačkoj nije bio zločin.

"Trećeg maja smo pokušali razmijeniti našeg legitimno izabranog predsjednika Aliju Izetbegovića koji je bio vojni zarobljenik. Ono što želim reći jeste da se nikakav zločin nije dogodio.Prvi dogovor je bio da iz kasarne izađu samo predsjednik Izetbegović i general Milutin Kukanjac.

Kasnije su dodali i neke visoke funkcionere bez oružja, a na kraju je neko povukao čitavu naoružanu Drugu oblast, što je presedan u svijetu. Pojedini oficiri počeli su da se iživljavaju na braniocima", kazao je Švrakić u javnom obraćanju prisutnima.

Švrakić je dodao da Zelene beretke godinama obilježavaju 3. maj i odaju počast na Drveniji.

On je pozvao sve koji misle da se u Dobrovoljačkoj desio zločin da zajedno sjednu i sa zajedničkim komisijama utvrde gdje je ko poginuo.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo je kazao kako nikome nisu branili da nikome nije branjeno da dođe i oda počast svojim žrtvama.

"Momci u patikama su odbranili grad neznajući o kakvoj se sili radi", kazao je Fišo.

Pripadnici Zelenih beretki su izrazili zadovoljstvo što Milorad Dodik i političari iz Republike Srpske nisu došli jer su na taj način, kako kažu, uštedili novac Kantona Sarajevo za osiguravanje tog skupa.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

xy

Pa sad vi dajte da oni rade sta hoce u RS.

MONDO REPORTAŽE