• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvizdić: Traži se novi model za akcize

Autor SRNA

Savjet ministara BiH razmišlja o modelu na kojim bi pitanje povećanje akciza vratio u ponovnu proceduru.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je danas da će, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini BiH propao pokušaj usvajanja zakona o povećanju akciza na gorivo, Savjet ministara razmisliti o modelu na koji će to pitanje biti vraćeno u ponovnu proceduru.

"Sa polja struke akcize su prebačene na polje politike i tu nisu imale velike šanse da prođu", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare, održanoj povodom druge godišnjice konstituisanja aktuelnog saziva Savjeta ministara BiH.

Zvizdić je naveo da u parlamentarnoj raspravi nije čuo nijedan ozbiljan argument koji bi ga ubijedio da bi povećane akcize na gorivo nanijele bilo kakvu štetu bilo kome u BiH.

"I dalje ostaje potpuno relevantan podatak da milijarda evra čeka da bude operativna za najvažnije projekte u ovoj zemlji, a to je izgradnju infrastrukture kao podloge za ekonomski razvoj", istakao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Prema njegovim riječima, Savjet ministara učinio je sve što predviđaju procedure prilikom predlaganja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama.

"On je stručno obrazložen, vrlo jasno su definisani projekti koji bi bili obuhvaćeni, kao i benefiti koje bi BiH i svi njeni građani imali. On nije dobio parlamentarnu većinu, ali i dalje tvrdim ne zbog toga što nije bilo dovoljne argumentacije, već što nije bilo dovoljne parlamentarne većine sastavljene od koalicione većine u BiH", dodao je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH konstatovao je da je vidljivo da je parlamentarna većina na nivou BiH narušena i ocijenio da je to posljedica snažne izborne kampanje koja je već počela u BiH.

Zvizdić je izjavio da je BiH u prošloj godini ostvarila najpozitivnije ekonomske parametre u odnosu na posljednju dekadu.

"Imali smo najveće prihode u odnosu na posmatrani period - u ovom trenutku imamo najmanju zaduženost u regiji i ukupno u EU, koja je manja od 40 odsto bruto društvenog proizvoda, a u posmatranom periodu otvoreno više desetina hiljada radnih mjesta", rekao je Zvizdić na konferenciji za novinare povodom dvije godine od aktuelnog saziva Savjeta ministara.

Kao pokazatelje ekonomskog napretka BiH u 2016. godini Zvizdić je naveo da porast ukupnog izvoza za 4,8 odsto te industrijske proizvodnje za 4,3 odsto u odnosu na godinu ranije.

Prema njegovim riječima, značajno su poboljšani uslovi izvoza poljoprivrednih proizvoda na tržište EU, Rusije i Turske, za šta velika zasluga pripada Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Zvizdić je naglasio da su ključni prioriteti u radu Savjeta ministara u ovom mandatu bili ubrzanje procesa evropskih integracija, ekonomski rast i razvoju BiH, jačanje vladavine prava, efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije i svih oblika ekstremizma, s fokusom na terorizam, te dalje unapređenje regionalne i međunarodne saradnje.

"Realizovali smo sve naše obaveze koje su bile u vezi sa skidanjem BiH sa liste MANIVAL-a, tako da je u decembru Sekretarijat MANIVAL-a donio odluku da se BiH skida sa njihovih listi", rekao je Zvizdić i izrazio uvjerenje da će u junu BiH skinuta i sa svih listi FAFTF-a.

Time će, konstatovao je on, BiH zadovoljiti sve kriterijume za uspješnu borbu protiv pranja novca i mogućeg finansiranja terorizma.

Predsjedavajući Savjeta ministara rekao je da 2016. godina bila najuspješnija za BiH kada je riječ o njenom evropskom putu, ističući da je Evropska komisija za prošlu godinu dala BiH do sada najpozitivniji izvještaj o napretku.

Podsjećajući da BiH trenutno radi na popunjavanju Upitnika Evropske komisije, Zvizdić je naveo da je Savjet ministara BiH za manje od dvije godine ispunio 55 odsto mjera iz Akcionog plana Reformske agende.

Kada je riječ o regionalnoj saradnji, Zvizdić je naglasio da je bazni prioritet i cilj Savjeta ministara potpuno pomirenje.  Zvizdić je dodao da u prošloj godini nije zabilježen nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, a da je 46 ekstremista koji su se vratili u BiH tretirano u skladu sa zakonom.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da članovi Savjeta ministara rade odgovorno, partnerski, ali da je logično da imaju različite stavove o nekim pitanjima jer predstavljaju različite partije.

Kada je riječ o akcizama na gorivo, Šarović je ponovio stav SDS-a da se njima novim davanjima opterećuju građani i preduzeća, dok se sa druge strane razvija infrastruktura.

"Javnost i politička javnost su podijeljeni i slažem se da treba tražiti modele kako da izađemo sa novim prijedlogom, odnosno da tražimo nove kompromise", rekao je Šarović.

On je izrazio spremnost da kao član Savjeta ministara radi na tome kako bi se pokušala pronaći ravnoteža i model za razvoj infrastrukture, ali i da teret akciza ne podnesu oni koji su najranjiviji.

"Koliko ćemo uspjeti, vidjećemo", naveo je Šarović koji predviđa da će ovaj sastav Savjeta ministara dočekati opšte izbore 2018. godine.

Ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda rekao je da je očito da se parlamentarna većina na nivou BiH formira od slučaja do slučaja i dodao da nije mađioničar niti prognostičar da bi znao šta će dalje biti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 2

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoki

Manite se vise akciza i pljackanja ovog Naroda.Kad cete vec jednom svatiti da ovaj Narod tesko zivi,i da Vas nemoze vise financirati sve te vase lopovluke.Uhvatite se posla i smislite kako ovaj Narod zaposliti,a ne jasiti po ledjima,zasto ste vi tamo svi placeni,a ni cudo nije sto nam sve ovako ide kad ste prije rata bili niko i nista i ne dovoljno pismeni,jer vecina Vas pored fakulteta nije ni prosla.

jfzo

Bruka i sramota ovih sto su skocili da opet građani napune budzet.Narod nemoze da zivi i da smanjite te poreze a ne da namecete jedno te isto samo mu ime mjenjate.Vama nije skupo zato sto imate plate po nekoliko hiljada maraka a kako onaj ko neradi(jer nema posla) jer su firme pozatvarane da bi privatnici sebe obezbjedili.Vama cim ponestane para,odma neke poreze.Dizite kredite ko obicni narod ali vi ih i vracajte a ne narod.

MONDO REPORTAŽE