• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pobili su ih samo zato što su bili u uniformi JNA

Autori mondo.ba Autori Agencije

Na groblju Pučile u Bijeljini danas je odata počast pripadnicima JNA stradalim prije 25 godina u "Tuzlanskoj koloni" kada je u muslimanskom napadu ubijeno 59 i ranjena 44 vojnika.


Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da su srpski vojnici i oficiri u Tuzli stradali bez krivice, samo zato što su bili u uniformi JNA, koja je još bila legitimna i legalna da brani ustavni poredak.

"Poubijali su ih pripadnici `Zelenih beretki`, tuzlanskog MUP-a, TO i `Patriotske lige`, potomci onih koji su u Drugom svjetskom ratu bili u `Handžer divizijama` i činili zla srpskom narodu, zajedno sa ustašama NDH", rekao je Savanović.

Prema njegovim riječima, to govori o primitivizmu i koliko je taj varvarski čin bio razrađen da - predstavnici Muslimana pucaju u bivšu zajedničku državu u kojoj im data konstitutivnost i gdje su bili priznati kao narod.

Savanović je rekao novinarima da je obilježavanje stradanja vojnika JNA održano u Bijeljini jer u Tuzli pokazuju najniži oblik dostojanstva kada je u pitanju odavanje počasti žrtvama i istakao da srpska strana nije mogla ići ispod praga dostojanstva, poštovanja srpskih pravoslavnih običaja i postavljanja spomen- obilježja palim vojnicima.

"Pokazali smo i dokazali, da civilizovana svjetska javnost i sama javnost u Tuzli vidi, da praktično nisu htjeli da nam dozvole postavljenje spomen obilježja, a ni bezbjednosna situacija nije bila dobra", rekao je Savanović.

On je najavio da će, kada se obezbijedi postavljanje spomen-obilježja sa imenima stradalih i kada sveštenici budu mogli da obave pravoslavni čin, odavanje počasti stradalim ponovo biti organizovano na mjestu zlločina u Tuzli.

"Suština je u tome da oni hoće po svaku cijenu da prikažu da tu nije bilo žrtava i da je to, kako kažu, prenaduvan i izmišljen zločin", ocijenio je Savanović i podsjetio na odbijanje više zahtjeva da se na mjestu stradanja postavi spomen-obilježje.

U obraćanju ispred Spomen-kosturnice u Bijeljini, ministar je ubice nevinih u Tuzlanskoj koloni nazvao zvijerima i učesnicima paklene zavjere, a slobodarski srpski narod pozvao da uči iz istorije i čuva jedinstvo i Republiku Srpsku kao zjenicu oka.

Milenko Savanović
Izvor: Mondo.ba/Vedran Ševčuk


"Ideal slobode nema cijenu i mi nemamo vremena za nejedinstvo jer istina je razotkrivena devedesetih godina prošlog vijeka", rekao je Savanović i istakao da su se tada probudili i počeli da ubijaju oni koji su za ranije zločine nad Srbima bili amnestirani u zajedničkoj državi.

Ministar je rekao da živi u uvjerenju i nadi da će civilizovani i patriotski narodi kao snaga u civilizovanom svijetu spoznati istinu i da će pravda pobijediti.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE