• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predata inicijativa za smjenu Vlade RS

Autor SRNA

Partija demokratskog progresa (PDP), Srpska demokratska stranka (SDS) i Narodni demokratski pokret (NDP) danas su Narodnoj skupštini Republike Srpske podnijeli inicijativu za opoziv Vlade Republike Srpske.

 Predata inicijativa za smjenu Vlade RS Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

Dokument “Prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske” predat je predsjedniku Narodne skupštine Srpske Nedeljku Čubriloviću sa zahtjevom da bude uvršten na dnevni red skupštinskog zasjedanja, saopšteno je iz PDP-a.

Iz PDP-a navode da inicijativa, na kojoj su radili stručni timovi PDP-a, SDS-a i NDP-a, “sadrži 201 stranu na kojima je detaljno, uz dokaze, obrazloženo zašto ova vlada više ne treba i ne smije da vodi Republiku Srpsku”.

Dokument je u elektronskoj verziji možete preuzeti na ovom linku dostupan na veb-stranici PDP-a.

Zainteresovani građani ovaj dokument u štampanom obliku mogu da pogledaju i u prostorijama PDP-a u Banjaluci svakog radnog dana od 10 do 16 časova, navode iz ove stranke.

Generalni sekretar Narodne skupštine Republike Srpske Marko Aćić rekao je da će predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović u roku od sedam dana šefovima poslaničkih klubova dostaviti inicijativu opozicije za opoziv Vlade Srpske zajedno sa zahtjevom za sazivanje Kolegijuma.

Aćić je rekao da će na sjednici Kolegijuma biti odlučeno kada će, u kojem periodu i da li će biti održana sjednica Narodne skupštine o ovoj inicijativi.

"Vjerujem da će predsjednik Narodne skupštine vrlo brzo zakazati sjednicu Kolegijuma, koja mora biti do narednog ponedjeljka", rekao je Aćić. On je dodao da će materijal biti dostavljen Vladi na davanje mišljenja.

Đokić: Prenose nestabilnost

Predsjednik SP-a Petar Đokić ocijenio je da opozicija koja je pokrenula inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske želi da u Srpsku prenese nestabilnost iz Federacije BiH i institucija BiH.

On je novinarima u Prijedoru rekao da ne zna šta je napisano u toj inicijativi opozicije, ali da je čuo da je riječ o dokumentu od oko 200 strana.

"Oni koji su već u jednom dijelu BiH stvorili nestabilnost, žele da je prenesu i u Republiku Srpsku i ja ništa drugo ne vidim u toj inicijativi nego taj cilj", rekao je Đokić novinarima u Prijedoru.

Đokić, koji je ministar industrije, energetike i rudarstva, dodao je da nema nikakvog straha da se o tom pitanju raspravlja i u parlamentu i na sjednici Vlade, da će Vlada sigurno imati svoj stav o tome, a da ljudi iz SP-a kao članovi Vlade potpuno odgovorno i savjesno izvršavaju sve svoje dužnosti.

"I u oblastima za koje smo zaduženi, a i Vlada u cjelini, za ovih prethodnih 11, odnosno 12 godina koliko upravljamo Republikom Srpskom kao koalicija, stvarili smo izuzetno vidljive rezultate. Naravno, postoje i problemi. Mi nikada nismo gurali probleme pod tepih, bavili smo se njima i rješavali ih kao što ćemo to činiti i u budućnosti", poručio je Đokić.

On smatra da inicijativa opozicije neće biti uspješna i da opozicija na ovaj način samo pokušava da prenese nezadovoljstvo ili da stvori nekakvu kriznu situaciju i u Republici Srpskoj, a već je takva situacija stvorena u Federaciji BiH i u institucijama BiH - tamo gdje oni vrše vlast.

"Dakle, nisu znali ni taj nivo vlasti da organizuju. Sada, naprosto su ljubomorni što mi kao koalicija uspijevamo toliko godina da stabilno upravljamo svim važnim poslovima Republike Srpske", dodao je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska predstavlja politički najstabilniji region u ovom dijelu Evrope, ako se ima u vidu da je vlast redovno funkcionisala uprkos vrlo teškim problemima usljed ekonomske i finansijske krize, a posljednjih godina i usljed velikog otpora koji dolazi iz Sarajeva i iz zvaničnih institucija BiH.

"Oni nam naprosto blokiraju brojne dobre ideje i inicijative kojima smo htjeli da poboljšamo život Republike Srpske", zaključio je Đokić.

Još iz INFO

Komentari 4

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

Unistili su sve ovi snsd , to je zlo naseg naroda , vidite kako se ponasa samo presednik drzave onda je sve jasno.

Formula

Pa kako da smjeni svoj svoga nema logike pa zajedno kradu i izglasavaju zakone one koji njima odgovaraju ,nece se oni upitati zasto poslodavci neplacaju pune doprinose radnicima to njih nezanima , narod je obicna stoka koja nece da izadje na izbore i da se smjeni ovo robovlasnistvo. Kao da se zivi u africi a ne u evropi , sve se zna samo se ceka smjena i svi ti isti idu u zatvore ,vidjecemo100% . Bog sve vidi . Trebace vam prokleti novac ali ga necete imati .

MILOŠ

NEMOĆNA OPOZICIJA POKUŠAVA SVAŠTA A NIŠTA IM NE USPJEVA A NAJGORE ŠTO I ONI ZNAJU DA ĆE I NA SLJEDEĆIM IZBORIMA PROĆI KO BOSI PO TRNJU

Cedok

Ja sam da se promeni komplet opozicija ili bakirovi piuni

MONDO REPORTAŽE