• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Opozicija nakon ''crne'' sprema ''bijelu knjigu''

Autor SRNA

Zamjenik šefa Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo rekao je danas u Banjaluci da je pred Skupštinom istorijska odgovornost da smijeni Vladu koju je imenovala, jer, kako kaže, vremena za čekanje nema.

 smjena Vlade RS PDP opozicija Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk, mondo.ba

"Svaka druga vlada biće bolja od postojeće", smatra Bundalo, podsjetivši da bi 31. maja trebalo da bude održana posebna sjednica parlameta Srpske o inicijativi opozicije za izglasavanje nepovjerenja Vladi. 

On je najavio da će, nakon prijedloga za izglasavanje nepovjerenja Vladi Republike Srpske ili "crne knjige", u kojoj je evidentirano više stotina argumenata o stanju u Srpskoj, PDP i opozicija javnosti predočiti i "bijelu knjigu".

"U njoj su sadržana jasna rješenja za bolji život svih i dugoročnu stabilnost Srpske", rekao je Bundalo na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Na pitanje da li će opozicija imati većinu za usvajanje dnevnog reda o ovoj temi, Bundalo je rekao da ako se desi da to pitanje ne bude sada na dnevnom redu posebne sjednice, onda će se dogoditi ubrzo.

Govoreći o sinoćnjem sastanku bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića sa predstavnicima "Arselor Mitala" na kojem je razgovarano o inicijativi za izgradnju memorijalnog centra za Bošnjake u Omarskoj kod Prijedora, koja po mnogima predstavlja vrstu nagodbe nakon dešavanja u vezi sa RŽR "LJubija", Bundalo je ocijenio da, kako kaže, nije dobra politizacija ekonomskih tema.

On je rekao da PDP neće napustiti nijedan poslanik, te da se to ne bi trebalo dogoditi ni u slučaju SDS-a.

Govoreći o ekonomskim pokazateljima, predsjednik Programskog savjeta PDP-a za ekonomiju Jelena Trivić upitala je kako je moguće da ukupni dug Srpske sa tri milijarde poraste na skoro pet i po milijarde, a da učešće duga u BDP-u sa 36 odsto poraste na skoro 60 odsto.

"Kako je moguće da godišnja rata kredita sa 118 miliona KM poraste na 850, a da svaku drugu marku godišnjih budžetskih prihoda trošimo na vraćanje duga", upitala je ona.

Trivićeva smatra da su stope privrednog rasta mizerne, te da su ekonomski pokazatelji, koje je predočila, dovoljni za opoziv Vlade.

Ona je navela da je jedno od rješenja smanjenje svih nerealno visokih budžetskih troškova za privilegovane u iznosu od 30 odsto, te da se to odnosi na stručne usluge, održavanje automobila...

Prema njenom mišljenju, treba restrukturisati javni sektor koji privreda ne može podnijeti, povećati fiskalnu disciplinu i smanjiti opterećenja privredi.

"Svaki račun preko 500 KM treba da se objavi na internet stranici Vlade, institucija i javnih preduzeća",naglasila je Trivićeva.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE