• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Akcize nam trebaju

Autor SRNA

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Sarajevu da će vrlo brzo morati biti nađeno rješenje kada je riječ o akcizama na gorivo.

 Čović: Akcize nam trebaju Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Akcize nam trebaju",rekao je Čović novinarima, izrazivši žaljenje što u prethodnim pokušajima nije sprovedeno ono što je dogovoreno u vezi sa ovim pitanjem.

On je konstatovao da su akcize zahtjevan posao i da su dio fiskalne problematike koja mora biti uravnotežena, jer se tiče budžeta i svih segmenata društva.

"Uvjeren sam da ćemo vrlo brzo morati imati rješenje kada je riječ o izmjenama zakona, koje će tretirati na sličan ili potpuno drugačiji način pristup akcizama, jer u sredstvima koja se dovode u vezu sa njima budućnost je najvećeg dijela investicionog zamaha u BiH, ne samo saobraćajne infrastrukture", naglasio je Čović.

On je dodao da se na pitanju akciza, te nekih drugih zakonskih prijedloga na nivou Federacije BiH pokazalo da se parlamentarne većine prilagođavaju političkoj svakodnevnici iako bi bilo logično da prijedlozi Savjeta ministara ili Vlade Federacije budu usvojeni.

"Mi smo već duže vrijeme izgubili parlamentarnu većinu koju smo uspostavili prije dvije godine i to je nešto što će nas pratiti do narednog izbornog ciklusa, siguran sam do kraja iduće godine, kada ćemo uspostaviti jednu novu parlamentarnu većinu", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, do tada ćemo se morati snalaziti u ovim uslovima.

"To je realnost - neko će to nazvati manjinskom vladom, neko će reći da imamo probleme funkcionisanja pojedinih elemenata političkog suodlučivanja, probleme u strankama", zaključio je Čović.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 10. maja nije usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Prijedloga zakon o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Ovim zakonskim prijedlozima, koje je već usvojio Dom naroda, bilo je predviđeno povećanje akciza na gorivo za 15 feninga po litru.

Još iz INFO

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

Pa druze ti ih placaj, a sirotinju raju ostavite na miru! I meni treba veca plata, djeci treba hrana, odjeca, obuca, knjige, igracke, ljetovanje, meni treba odmor, zivotni, godisnji mi je vec premalen i neefikasan, muzu treba motor, ako se vec bahatimo. Ali hajde, na stranu mi, narodu treba plata, penzija, odmor, zdravstvena zastita, posao, vrijeme, sigurna egzistencija i bolje sutra. Sta dajes, osim sto otimas?

kf

Oni vise ne pitaju,nego otimaju.Na silu.Posto poto.Da se tako bore za plate radnicim i penzionerima penzije a nezaposlenim da sagrade fabrike da imaju gdje da rade a ne da pricaju omladina kao nece da radi.

misirac

Vama trebaju, ali narodu ne trebaju!!!

MONDO REPORTAŽE