• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Decenija Brčko distrikta

U brčanskom Domu kulture održana svečana akademija povodom decenije Brčko disktrikta

 Decenija Brčko distrikta Izvor: MONDO

Supervizor za distrikt Brčko Rafi Gregorijan rekao je u ponedjeljak da prilikom proglašenja Brčko distrikta mnogi nisu vjerovali u uspjeh te lokalne zajednice, pomirenje i suživot ljudi koji su usljed ratnih događanja bili duboko podijeljeni, ali da se danas sa ponosom može reći da se u tome uspjelo.

"Brčko distrikt je u mnogim oblastima i reformama prestigao za nekoliko godina entitete i državu", rekao je Gregorijan na svečanoj akademiji povodom 10. godišnjice distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić istakao je da o dostignućima distrikta u posljednjih 10 godina treba da sude drugi, a Brčaci treba da gledaju u budućnost i fokusiraju se na otvaranje univerziteta u Brčkom.

"To će otvoriti nove mogućnosti razvoja privrede, poljoprivrede, nauka i ostalih segmenata življenja na ovom području. Možda su snovi danas govoriti o Brčkom kao sjedištu zajedničkih institucija BiH. Sutra to može biti i stvarnost, jer svi koji su jednom bili u našem gradu požele vratiti se", rekao je Pajić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Mirsad Đapo naglasio je da je danas Brčko distrikt, bez obzira na recesiju i veliku krizu, nada i velika šansa s dobrim rješenjima i iskustvima u nizu oblasti za dalju izgradnju BiH i oba entiteta.

Đapo je naveo da iskustva distrikta nude jasan odgovor kako tri konstitutivna naroda i svi građani mogu graditi zajedničku budućnost i uspješno prihvatiti evropske standarde rada i življenja.

Na svečanoj akademiji obratili su se supervizor za Brčko Rafi Gregorijan, gradonačelnik Dragan Pajić i njegov zamjenik Anto Domić, te predsjednik i potpredsjednik Skupštine distrikta Mirsad Đapo i Ivan Krndelj.

Svečanisti su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, sekretar federalnog premijera Ismet Trumić, hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić i međunarodni predstavnik u BiH Valentin Incko, kao i mnogobrojne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života.

Brčko distrikt proglašen je 8. marta, 2000. godine, nakon što je Arbitražni tribunal, 5. marta 1999. godine, donio konačnu odluku o statusu, kojom je predviđeno formiranje posebnog distrikta na cjelokupnoj predratnoj teritoriji opštine Brčko.

Brčko distrikt ima vlastitu multietničku administraciju, policiju i pravosuđe.

Parlamentrana skupština BiH usvojila je prošle godine Amandman na Ustav BiH, kojim se reguliše pravni status Brčko distrikta. Usvajanjem ovom amandmana trebalo je da dođe do gašenja Kancelarije supervizora u distriktu, ali funkcionisanje distrikta i dalje nadzire međunarodni supervizor.   

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE