• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NSRS: Žestoka rasprava o zapošljavanju u Fondu

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Skupštinska rasprava o radu Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS u prošloj godini iznjedrila je brojne kontraverze kada su u pitanju zapošljavanja članova porodica visokih funkcionera RS u ovom fondu.

 NSRS: Žestoka rasprava o zapošljavanju u fondu Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba
Izvor: Vedran Ševčuk/Mondo.ba

Poslanik Adam Šukalo je, pored toga što je ponovio raniji podatak da je ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović (SP) tu zaposlio suprugu, iznio i tvrdnje da su tamo navodno zaposleni i kćerke ministara Steve Mirjanića i Zorana Tegeltije (SNSD), kao i sinovi poslanika SP-a Slobodana Protića i delegata u Vijeću naroda RS Živka Marjanca (SP).

Osim toga što je ministar Savanović još ranije potvrdio da je njegova supruga iz suda u Mrkonjić Gradu prešla da radi u spomenuti fond, danas niko drugi nije potvrdio ni demantovao Šukalove tvrdnje o ostalim zapošljavanjima.

Šukalo je postavio pitanje direktoru fonda Srđanu Todoroviću, koji je takođe iz Socijalističke partije, "koliko je od osnivanja fonda raspisano konkursa za zapošljavanje".

"Ne samo za zapošljavanje gospođe Savanović i kćerku ministra Mirjanića, nego i Tegeltijinu kćerku, Protićevog sina, sina gospodina Marjanca i druge. Krenulo se sa desetak radnika, a sada ih tamo ima 40. Kako ste na ovim specifičnim pozicijama došli do situacije da primate članove porodica funkcionera iz svoje političke partije? Kako ste u moru nezaposlenih došli do žene i članova porodice iz svoje političke partije? Napravili ste partijsko preduzeće", kazao je Šukalo.

Potpredsjednica Vlade RS Srebrenka Golić (SNSD) je potvrdila da su u Upravnom odboru ovog fonda ona, ministar Petar Đokić (SP) i da je bio ministar Mirjanić, a koji je u međuvremenu podnio ostavku.

"Za svoj rad ne primamo nikakve naknade niti imamo druge privilegije", dodala je.

Na Šukalovu prozivku i danas je reagovao ministar Savanović, te podvukao da sva, eventualno sporna zapošljavanja, treba da provjere nadležne komisije i inspekcija rada.

"O moralisanju i glumljenju istrage najmanje imate pravo vi gospodine Šukalo, jer ste na ramenima DNS-a došli u skupštinu, a vrlo brzo ih iznevjerili. O vašem kredibilitetu, u smislu morala, namjanje imate pravo da govorite, a dajete sebi za pravo da držite predavanje", kazao je Savanović.

Šukalo je uzvratio ministru da je "imao isto glasova" kao i on na izborima 2014. godine, a da je "unaprijeđen" više od njega.

"Ako ćemo iz tog ugla, vi onda nemate pravo da budete ministar. Ako nešto pokrenete, morate voditi računa gdje će to završiti. Nema potrebe da upetljavate DNS da biste se izvukli, jer ste očigledno zloupotrijebili svoj položaj i u sukobu ste interesa", rekao je Šukalo.

Todorović: Sve je po zakonu!

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS Srđan Todrović nije danas želio da konkretno odgovori na pitanje da li su u ovom fondu zaposlene supruga ministra Milenka Savanovića (SP), kćerke ministara Steve Mirjanića i Zorana Tegeltije (SNSD), kao i sinovi poslanika SP-a Slobodana Protića i delegata u Vijeću naroda RS Živka Marjanca (SP).

Kratko je napomenuo da su sva zapošljavanja „urađena po zakonu“.

Izvor: mondo.ba/Brankica Spasenić

Podatke o partijskim zapošljavanjima iznio je danas poslanik Adam Šukalo, a Todorović je kazao da mu je cilj bio da postane „medijska zvijezda“.

"Direktor je odgovoran za zakonitost poslovanja. Zapošljavanje u fondu je u skladu sa zakonom. Ne pada mi na pamet da pitam gospodina Šukala ili bilo koga drugog koga da zaposlim u fond gdje sam ja odgovoran za zakonitost i poslovne rezultate. Nemam namjeru da se upuštam u dalju raspravu, a možete mi postavljati milion pitanja", kazao je Todorović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE