• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Nema većine, o tome se više ne ćuti

Autor SRNA

Parlamentarna većina ne postoji i o tome se više ne ćuti, a Savjet ministara ne bi dobio podršku da se glasalo o povjerenju, kaže predsjednik HDZ BiH, Dragan Čović.

 Čović: Nema većine, o tome se više ne ćuti Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

  Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je danas da Savjet ministara i predsjedavajući Denis Zvizdić ne bi dobili podršku da se na prošloj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH glasalo o povjerenju, jer parlamentarna većina ne postoji i o tome se više ne ćuti.

"Izvještaj o radu Savjeta ministara nije prošao ni na jednom odboru, a kada to čujete dovoljno govori kakvi su odnosi. Puno tema koje smo stavljali kao reformske nisu dobile podršku određenih partnera u vlasti. To ne ide u dobrom pravcu. Moj zadatak je da ne izgubimo narednih 12 mjeseci", rekao je Čović novinarima u Mostaru u pauzi održavanja sjednice Predsjedništva HDZ-a BiH, na kojoj se razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH.

On je najavio da će o odnosima koji su, kako kaže, brutalno narušeni na svim nivoima u narednim danima razgovarati sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te predsjednicima SDA i SBB-a Bakirom Izetbegovićem i Fahrudinom Radončićem.

Na pitanje da li će biti razgovarano o rekonstrukciji Savjeta ministara, budući da je 17 opozicionih poslanika u Predstavničkom domu parlamenta BiH pokrenulo inicijativu za sazivanje hitne sjednice parlamenta na kojoj bi bio razmatran izvještaj o radu Savjeta ministara BiH u prošloj godini, koji je dobio negativno mišljenje više parlamentarnih komisija, Čović je rekao da se neće razgovarati o rekonstrukciji, već o problemima.

"Sa SNSD-om ćemo u srijedu, 12. jula razgovarati o mnogo strateških tema i vjerujem da ćemo imati odgovore na njih. Nastojaću već u četvrtak, 13. jula da imam sastanak sa Izetbegovićem, a potom i sa Radončićem. Vidjećemo kako ono što je danas plan bilo koje od političkih stranaka pojedinačno ugraditi u nešto što može biti zajednički interes", naveo je Čović.  

On je najavio da će sastanak delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a u širem sastavu biti održan u Mostaru, dok će sa Izetbegovićem i Radončićem voditi razgovore u četiri oka.

Čović je naveo da su odnosi na svim nivoima u BiH narušeni, jer neki žele već sada da se bave izbornom kampanjom.

"U Briselu sam 17. i 18. jula i to su dani kada preuzimam predsjedavanje Predsjedništva BiH. Tada ću razgovarati sa čelnim ljudima u Evropskom parlamentu da bi napravili presjek stanja i vidjeli šta trebamo uraditi u narednim mjesecima da bi dobili kanditatski status i Akcioni plan za članstvo u NATO /MAP/ u decembru ove godine", reko je Čović.

On je dodao da će nastojati da se ispuni sve ono što je obećano i da planovi koji su zacrtani budu ispunjeni, bez obzira na zastoj posljednjih desetak mjeseci.

Komentarišući odluku Ustavnog suda BiH da stavi van snage dvije odredbe Izbornog zakona BiH, Čović je rekao da će izbori u oktobru iduće godine biti održani, te da će do tada biti izmijenjen Izborni zakon BiH.

"Do izmjena Izbornog zakona će doći u ovoj godini i niko Hrvatima neće moći birati predstavnike, kao što niko ne treba birati predstavnike Srbima i Bošnjacima. Kako do toga doći, to je već vještina. Odluke Ustavnog suda su jasne i mi trebamo sjesti i dogovoriti se", rekao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE