• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Pomirenja nema bez pravde i istine"

Autor Agencije

Komemoracija posvećena obilježavanju 22 godine od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i drugih opština u julu 1995. godine održana je danas u Potočarima.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je, obraćajući se na komemoraciji, da su pravda i pomirenje jedini put prema zajedničkoj budućnosti, te da se od toga ne smije odustati.

"Pomirenja ne može biti bez pravde i istine, a sa iskušenjima se susrećemo svaki put kada se spomene riječ Srebrenica. Temelji pomirenja se moraju graditi na pravdi i istini, a toga neće biti dok u potpunosti ne bude poražena ideologija i ideja koja je doprinijela genocidu", naveo je Izetbegović.

Uputio je poziv "srpskom narodu, liderima i intelektualnim elitama da prihvate istinu".

"Upućujem poziv srpskom narodu, liderima i intelektualnim elitama da prihvate istinu i prestanu poricati genocid koji je ovdje počinjen. To je korak koji će učiniti i doprinijeti pomirenju svih nas. Nikada nećemo dozvoliti da Srebrenica, Tomašica, Brčko i Zvornik budu išta drugo nego BiH. Od međunarodne zajednice istina zahtjeva lekcije kako bi se spriječile buduće Srebrenice. Bošnjacima je Srebrenica najdublja rana i nikad je neće zaboraviti. Nasilje kojem su bili izloženi od Bošnjaka zahtjeva da preziru nasilnike. Dobro je da je to tako, jer osveta bi nas vodila u začarani krug iz kojeg nema izlaza. Od borbe za istinu i pravdu nikada nećemo odustati", rekao je Izetbegović.

Skupu su prisustvovali, između ostalih, američki ambasador u BiH Morin Kormak, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori iz arapskih zemalja, predstavnici opozicionih stranaka u Srbiji Čedomir Jovanović, lider LDP-a i Nenad Čanak, predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine, te bošnjački predstavnici u institucijama Federacije BiH i BiH.

"Evropska unija (EU) je uspostavljena kako se na evropskom tlu nikad više ne bi ponovila masovna ubistva i genocid, ali u tome, prije 22 godine, nije uspjela i zbog toga smo svi odgovorni", poručio je Ambasador Lars-Gunar Vigemark, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini u svom govoru na komemoraciji povodom obilježavanja 22. godišnjice zločina u Srebrenici.

Džonatan Mur, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, je u svom govoru danas u Potočarima osudio relativiziranje i negiranje ratnih zločina.

"Stojeći danas u Potočarima, mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata nadamo se da će i 71 žrtva koju danas sahranjujemo pronaći svoj smiraj uz preko šest i po hiljada već identifikovanih i pokopanih", rekao je Mur. On je rekao da njihova pojedinačna i kolektivna obaveza mora biti i čuvanje sjećanja na svakog od njih pojedinačno, jer su zaborav i ravnodušnost najveći neprijatelji za nadu i budućnost u vremenu dok tražimo pravdu.

Zamjenik premijera Republike Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas u Potočarima na obilježavanju 22. Godišnjice zločina u Srebrenici kako će Turska nastaviti davati doprinos da se ne zaboravi zločin počinjen nad Bošnjacima 1995. godine.

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan takođe se oglasio, ali na Twitteru.

"Genocid u Srebrenici, 8372. Nećemo zaboraviti progonitelje nevinih žrtava i kukavice koji su predali izbjeglice ubicama", napisao je turski predsjednik.

Britanska fondacija "Remembering Srebrenica" sa sjedištem u Velikoj Britaniji večeras u Londonu organizuje noć posvećenu 22. godišnjici zločina u Srebrenici. Video porukom prisustnima će se obratiti i holivudska glumica Andželina Džoli.

Nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte nastradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, međunarodne diplomate i članovi diplomatskog kora napustile su ovo mjesto, a delegacije iz islamskih zemalja prisustvovale su vjerskom obredu koji je uslijedio.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani, a izmijenjen je i režim saobraćaja na putevima koji vode prema ovom naselju.

SKUP PROTEKAO BEZBJEDNO I MIRNO

Komemorativni skup, koji je danas održan u Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice, protekao je bezbjedno i mirno, saopšteno je iz Štaba akcije "Srebrenica 2017".

Komemorativni skup obezbjeđivali su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH i predstavnicima EUFOR-a.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je, u saradnji sa bezbjednosnim agencijama, obezbijedilo i potpunu sigurnost političkih ličnosti iz BiH i inostranstva, kao i drugih zvaničnika i ostalih učesnika skupa.

Iako je magistralnim i regionalnim putevima podrinjske regije saobraćaj bio frekventan, tokom trajanja ovog skupa, obezbijeđeno je njegovo normalno i nesmetano odvijanje.

Memorijalni skup je završen oko 14.00 časova, navedeno je u saopštenju koje je potpisao rukovodilac Štaba akcije "Srebrenica 2017" Goran Abazović.

Još iz INFO

Komentari 10

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

zena-zmaj

@Dusan Silni Upravo tako. @ludost Ne luduj, citaj, gledaj svjedocenja, obrazuj se pa komentarisi. Ne moras srpske izvore, ima i vasih, muslimanskih, ima i medjunarodnih. Teska je, nedopustiva, suza svakog djeteta i ja bih svoj zivot dala za bilo koje, bilo cije dijete, bez razmisljanja. Mozda mi je zato nejasno da se necije dijete broji, a necije ne. Nepravda je ono sto ne da mira.

Slobap

Prestanite sahranjivati nepostojeće zrtve, zive ljude iz kanade i amerike, vojnike koji su napadali iz demilitarizovane kao fol zone.. sramota da vas bude.. bih je postojala samo do rata i za vrijeme tita

daj dokaz

@Slobap Vama netrebaju dokazi za to, jer vi sro vise lazete sve vise vjerujete u svoju laz. Procitaj iskaza sa sudenja naser orlicu, pa ce vam mozda biti jasno. Novine iz rs iznose samo sto njima pase. Jedan kaze jedno a drugi 999 kaze drugo. Al istina je sta jedan kaze a oni 999 laze. To je logika kod vas. Tako pricati za srebrenicu. To bi i ja mogao za jesenovac. 900 000 zrtava a u cijeloj jugoslaviji za vrijeme drugog svjetskog rata stradalo 800 000. Sta bi sa partizanima, ustasams cetnicima koji su poginuli na ratisru. Gdje se oni broje. Kao da nisu postojale. Da je u jesenovcu stradalo 80000 ljudi je zlocin, jer je bio planski tako vazi i za srebrenicu. Da je bilo 4000 zrtava. Bio je planski. A vi malo razmisljajte svojom glavom. Malo koju knjigu procitati. Pozz

Dusan Silni

@Slobap @daj dokaz Kad ti lazov kaze da si lazov i nije toliko strasno. Poredis sistem koncentracionih logora koji su funkcionisali godinama, koji su imali logore za djecu, jedine u istoriji covjecanstva, gdje su ubijane i zene i djeca i starci i gdje su brojevi u stotinama hiljada sa nekoliko dana oko Srebrenice gdje jeste ubijeno dosta nevinih ljudi, ali ni priblizno ovoj cifri koju vi stizete evo 22 godine i opet vam fali. Sram te bilo.

Slobap

Priznajte genocid nad srbima pa da se pomirimo

MONDO REPORTAŽE