• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čović: Vlast ne funkcioniše, preuzmimo odgovornost

Autor SRNA

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je danas da vlast u BiH ne funkcioniše i nema parlamentarne većine zbog čega treba preuzeti odgovornost na domaćem planu kako bi se ispunile obaveze na evropskom putu.

 Čović: Vlast ne funkcioniše, preuzmimo odgovornost Izvor: MONDO/Brankica Spasenić
Izvor: MONDO/Brankica Spasenić

"Kao što je najavljeno danas sam sa Izetbegovićem i Radončićem održao sastanke i razgovarao na sličan način na kojim sam razgovarao juče sa Dodikom. Istina, juče smo imali šire delegacije, a danas su bili predsjednici stranaka", rekao je Čović novinarima u Sarajevu.

On je dodao da je sagovornike na sastancima upoznao o konceptu koji će od 17. jula zastupati kao predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Iznio sam vrlo jasan koncept, s obzirom da od ponedjeljka počinjem predsjedavanje u Predsjedništvu BiH i da ću tada biti u Briselu. Tamo ću pred predstavnicima EU, koji su jako zainteresovani za poziciju BiH, preuzeti jasnu odgovornost za ono što treba da napravimo da bismo dobili kandidatski status, kao što smo planirali", rekao je Čović.

Lider HDZ-a BiH je naglasio da mu ne pada na pamet da optužuje bilo koga za to što nisu ispunjene obaveze BiH, ističući da će preuzeti odgovornost za sprovođenje nove korigovane Agende, odnosno, reformski plan za narednih osam mjeseci.

"Da bismo ispunili ono što smo sebi postavili kao plan treba sjesti sa sagovornicima koji nas mogu podržati na tom putu. O tome sam razgovarao sa Izetbegovićem i Radončićem", rekao je lider HDZ BiH.

On je istakao da je sa Radončićem, kao što je bio slučaj juče i sa Dodikom, postigao visok stepen saglasnosti, dok je sa Izetbegovićem ostalo da se traži rješenja jer ima puno problema u funkcionisanju između HDZ-a BiH i SDA.

"Bitno nam je da radimo 14 mjeseci do izbora, a ne da smo već u izbornoj kampanji koja će nas istrošiti, a udaljiti od onog što smo sebi postavili kao plan. Tu nećemo dobiti nikakve poene, niti od prijatelja izvana niti od onih koji imaju prema nama pozitivan ili negativan odnos", rekao je Čović.

Kada je riječ o pitanju pristupanja Transportnoj zajednici, Čović je rekao da se nije smjelo dogoditi da su teme Samita u Trstu poznate već šest mjeseci, a da o njima predstavnici vlasti nemaju jasan stav.

"Moje pitanje je zašto se igramo sa ugledom zemlje. Zašto ljudi koji idu na te skupove nemaju jasan stav - bilo da je riječ o Savjetu ministara, Predsjedništu ili Parlamentarnoj skupštini, a to da je neko sinoć na nekoj telefonskoj sjednici glasao ovako ili onako - ne bih da spekulišem jer mi je to ismijavanje čitavog sistema", rekao je Čović.

On je ponovio da je neophodno preuzeti odgovornost kako za Transportnu zajednicu, Energetsku strategiju i mnoga druga pitanja, ističući da mu se čini da je kod SDA problem u razumijevanju šta je čiji posao.

Kad je riječ o izmjenama Izbornog zakona, Čović je ponovio da je prijedlog u parlamentarnoj proceduri, da će do kraja jula u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen i da će u septembru ili oktobru biti pred poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

"Vjerujem da je pred nama sad veliki napor da stvorimo ambijent da to bude usvojeno. Uvjeravam vas da će to biti usvojeno i da ćemo izbore imati iduće godine", rekao je on, napominjući da ne želi da ulazi u raspravu o tome šta o izmjenama Izbornog zakona kalkulišu drugi predsjednici stranaka.

On je dodao da u pogledu izmjena Izbornog zakona danas ništa nije dogovorio sa Izetbegovićem.

"Kako će i u kojoj formi biti na kraju i ko će sve to podržavati – meni je bitno da jedan narod ne bira drugom predstavnike. Kada je riječ o članu Predsjedništva BiH i klubovima u Domu naroda, to možemo ostvariti na više načina. Mi smo ponudili rješenje za kojem sam tvrdio da smo dogovorili sa SDA", rekao je Čović.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE