• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suprostavljena mišljenja o Savjetu ministara BiH

Autor SRNA

U nastavku rasprave Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Izvještaju o radu Savjeta ministara BiH u 2016. godini poslanici opozicionih stranaka suprotstavili su mišljenja o učinku Savjeta ministara u prošloj godini.

Sadik Ahmetović iz Nezavisnog bloka ocijenio je da je evropski put BiH zakočen i da je za to odgovoran mehanizam koordinacije, za koji kaže da je potpuno nepotreban BiH.

Prema njegovim riječima, koordinaciju je trebalo da vrši Savjet ministara.

Poslanik SDA Nermina Kapetanović pohvalila je rad Savjeta ministara BiH u prošloj godini navodeći kao pozitivan primjer napredak u reformi pravde, u oblasti integrisanog upravljanja granicom, borbi protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Ona je kao pozitivan primjer navela da su u 2016. godini proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda dobili mogućnost da izvoze u EU, te da se meso iz BiH izvozi u Tursku.

"Prihodi od poreza su porasli, kao i depoziti građana u bankama", rekla je Kapetanovićeva.

Replicirao joj je poslanik SBB-a Mirsad Isaković navodeći da se na osnovu ovoga, ali i onoga što se čulo od predsjedavajućeg Savjeta ministara Denisa Zvizdića stiče utisak da je BiH najuređenija i najbogatija zemlja, što ne odgovara stvarnosti.

Poslanik NDP-a Momčilo Novaković izrazio je nezadovoljstvo brzinom puta BiH ka članstvu EU, ocjenjujući da bi on morao biti znatno brži.

"Ali, pitanje je da li je za to odgovoran Savjet ministara ili neki drugi bez kojih Savjet ministara ne može obezbijediti bržu dinamiku", dodao je Novaković.

On je naveo da je nezadovoljan i rezultatima borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, što je u nadležnosti pravosuđa na nivou BiH, te stanjem u oblasti međunarodne politike i međunarodnih odnosa.

Ističući da nije zadovoljan ni politikama onih, koji su zajedno sa Savezom za promjene u Savjetu ministara, Novaković je ocijenio da bi ovaj Savjet ministara trebalo da nastavi da radi do novih izbora, jer bi njegovom smjenom BiH ušla u novu krizu.

"Ne želim biti dio procesa, koji će još više zakomplikovati situaciju", zaključio je Novaković.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović rekao je da je ovaj Savjet ministara od prethodnog saziva naslijedio nepovoljno stanje - blokirane brojne procese i loše ekonomske parametre.

Prema njegovim riječima, aktuelni Savjet ministara deblokirao je evropski put BiH, napravio Reformsku agendu, akcioni plan, riješio pitanje koordinacije te podnio kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU.

On je uvjeren da će ovaj Savjeta ministara dočekati izbore 2018. godine, ističući da nikome ne treba politizacija.

Kritike na rad Savjeta minstara iznijeli su i Željko Komšić iz DF-a i Damir Arnaut iz SBB-a.

Komšić je rekao da cijeni rad pojedinih ministara i kao primjer naveo ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, te dodao da je od predsjedavajućeg Denisa Zvizdića i nekih ministara očekivao više političke drskosti i da se suprotstave svojim političkim šefovima.

"Zna se da neke odluke niste vi donosili", istakao je Komšić, dok je Arnaut ocijenio da je BiH u velikom zaostatku na evropskom putu u odnosu na ostale zemlje regiona.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE