• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Rat" poslanika zbog OBA

Autori mondo.ba Autori SRNA

Burna rasprava na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH započeo je raspravu o Odluci o izmjeni Odluke o izboru članova Zajedničke komisije nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH, koja je u dnevni red uvrštena na zahtjev predsjedavajuće Kluba SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandre Pandurević.

Damir Arnaut iz SBB-a BiH zatražio je da ukoliko Nikola Špirić iz SNSD-a bude smijenjen sa čela Komisije za nadzor nad OBA, to mjesto pripadne predstavniku neke od parlamentarnih stranaka iz Federacije BiH (FBiH).

On je ponovio svoje ranije tvrdnje da je u Komisiji narušen zakonom predviđeni balans o zastupljenosti predstavnika stranaka iz Republike Srpske i FBiH, a na štetu FBiH.

"Ne treba predstavnik SDS-a da zamijeni Špirića, jer bi time SDS dobio 25 odsto kontrole nad Komisijom za OBA, što niko nema", rekao je Arnaut i dodao da su SDA i SDS postigli dogovor ko da zamijeni Špirića na čelu ove komisije.

NJegove navode osporio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić koji je rekao da je SDS od početka bio protiv Špirićevog izbora u ovu komisiju jer mu sin radi u OBA, što je sukob interesa.

Bosić je podsjetio da Republici Srpskoj pripadaju četiri od 12 mjesta u Komisiji za nadzor nad OBA i da je prilikom imenovanja njenih članova bilo dogovoreno da po dva mjesta pripadnu SDS-u i SNSD-u.

"Onda je SDA insistirao da /Sadik/ Ahmetović, tada član ove stranke i poslanik iz Republike Srpske, bude u Komisiji, čime je došlo do disbalansa, a ne našim pokušajima da izvučemo za Republiku Srpsku, više nego što je predviđeno", naveo je Bosić.

Replicirao mu je Arnaut pitajući "da li to znači da Ahmetović nije ravnopravan poslanik iz Republike Srpske".

Pandurevićeva je zamjerila Arnautu što nije bio principijelan kada je zamijenio Hrvata Željka Komišića /DF/ na čelu Ustavnopravne komisije u Predstavničkom domu ili u parlamentarnoj delegaciji u Savjetu Evrope.

"Ne postoji nikakav dogovor SDS i SDA o zamjeni Špirića, postoji nešto što se zove zaštita zakona", rekla je Pandurevićeva i upitala Arnauta zašto nije napisao krivičnu prijavu protiv Špirića, jer je falsifikovao zaključke.

Ističući da je obaveza parlamenta da štiti zakon, ona je upitala zašto bi Špirić ostao, ako je kršio zakon.

"Kako da vjerujemo predsjedavajućem, koji u februaru kaže da je OBA u predmetu `Ušće` postupala pravilno, da nije bilo prisluškivanja funkcionera Srbije, a onda na prošloj sjednici kaže da je OBA prisluškivala", rekla je Pandurevićeva i izrazila sumnju da je to uradio Špirićev sin, koji u Beogradu radi kao obavještajac.

Prema njenim riječima, nema dogovora ni teorija zavjere.

"Posao komisije jeste da vodi računa o zakonitosti rada Agencije i spriječi političke pritiske, koji pokušavaju onemogućiti Agenciju da radi u skladu sa zakonom", dodala je Pandurevićeva.

Ona je izrazila čuđenje što se Komisija nije oglasila povodom izjava iz Republike Srpske da je OBA, u kojoj rade i ljudi koji su stvarali Srpsku, neprijateljska.

"Na sve ste to ćutali", rekla je Pandurevićeva.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom /OBA/ BiH Nikola Špirić izrazio je nadu da Agencija neće biti korištena za političke obračune i pozvao poslanike u Predstavničkom domu parlamenta BiH da ne dozvole da ona postane politički plijen jedne partije.

"Nije ovo komisija Nikole Špirića, već oba doma Parlamentarne skupštine", rekao je Špirić.

On je dodao da bi volio da su rasprave o ovoj temi bile na nivou dostojanstva poslanika i bez izricanja presuda bez suda.

"Lagano se kreira atmosfera koja BiH može nanijeti više štete nego koristi", upozorio je Špirić i zamolio parlament da omogući parlamentarni nadzor nad obavještajnim sektorom.

Špirić je istakao da ne postoji nijedna zemlja gdje obavještajni sektor nije pod parlamentarnim nadzorom i da je opasno ako je onemogućen unutrašnji nadzor ovog sektora putem generalnog inspektorata.

"Najmanji je problem da li će Nikola Špirić predsjedavati Komisijom", dodao je Špirić i naveo da OBA, iako je to dužna, ne razmjenjuje obavještajne podatke sa institucijama Republike Srpske.

On je istakao da obavještajni sektor ne smije biti izvan zakona.

"Očekivao sam da će parlament stati u zaštitu zakona i Ustava. OBA nije moja privatna agencija i ako ima kršenja zakona, postoje institucije kojima sam dostupan svaki dan", zaključio je Špirić.

Dušanka Majkić, iz Kluba poslanika SNSD-a, istakla je da nikada nije bilo manje argumenata prilikom nečijeg osporavanja.

"Kad je birana komisija, Špirić je bio problem, a znate zašto - zbog kompetentnosti", rekla je Majkićeva, konstatujući da je OBA godinama bila bez ikakvog parlamentarnog nadzora.

Prema njenim riječima, pravi je zadatak vidjeti da li Agencija radi dobro.

"Iz onoga što je rečeno, Komisija se još nije pozabavila time da vrši nadzor nad Agencijom, naprotiv, Agencija vrši nadzor nad Komisijom", navela je Majkićeva.

U raspravu se uključio i zamjenik predsjedavajućeg Kluba poslanika SNSD-a Lazar Prodanović, ocijenivši da poslanici sami urušavaju svoj dignitet.

"Ovo je nevjerovatna situacija, tipična za srpsko-srpska posla i netrpeljivosti", rekao je Prodanović i dodao da nema dileme da treba raspravljati o nečijoj odgovornosti, ali da za to treba imati argumente.

On je istakao da je za raspravu o ovoj temi trebalo obezbijediti potreban materijal i zatvoriti sjednicu za javnost.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE