• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Paradžemati skrovište za odbjeglog teroristu?

Autor SRNA

Terorista Adem Karamuja (34), za kojim je Interpol raspisao crvenu potjernicu, krije se u jednom od paradžemata u BiH, saznaje "Glas Srpske".

 Paradžemati skrovište za odbjeglog teroristu? Izvor: iStock
Izvor: iStock

List podsjeća da se za njim traga jer je nestao sa prijavljene adrese nakon što mu Sud BiH poslije pravosnažne presude, izrečene u aprilu, nije odredio pritvor.

Izvor "Glasa" navodi da je jedino sigurno da Karamuja nije u Ošvama, najotvorenijem paradžematu, koji služi za odvlačenje pažnje, gdje su ga tražili pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ BiH.

Ostali paradžemati su totalno odsječeni od vjerskog i ustavnog poretka, a prema riječima sagovornika lista, Karamuji je tu sada sigurnije nego u Siriji, gdje pripadnici razbijene "Islamske države" nemaju gdje da se kriju.

On je naveo da zbog problema u pravosuđu nije pretresen mesdžid u Aleji Bosne srebrene u Sarajevu, koji je posjećivao Karamuja.

"Karamuju sve vrijeme finansiraju paradžemati, kao što su finansirali i njegov odlazak u Siriju i djelovanje u BiH", naveo je isti izvor.

Karamuja je uhapšen u policijskoj akciji "Damask" prije tri godine, a Sud BiH ga je 7. aprila pravosnažno osudio na dvije godine zatvora zbog ratovanja u Siriji za "Islamsku državu", ali mu nije određen pritvor.

Kada je Sud BiH uputio poziv za izdržavanje kazne, Karamuja je pobjegao.

Većinu od 22 paradžemata, u kojima se propagira radikalni islam, policija nikada nije pretresla, a pristup tim otuđenim vjerskim centrima nema ni Islamska zajednica u BiH.

Gornja Maoča je jedan od najzatvorenijih i vlastima potpuno nedostupnih paradžemata, a problematični su i oni u Dubnici, Briješću, Zaklopači, Butmiru, Nišićkoj visoravni, Prokoškom jezeru...

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE