• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Trke po stratištu, performans i poštenjačina

Autor mondo.ba

Mondo brifing za vas izdvaja najinteresatnije naslove iz štampe kao i događaje koje su obilježili prethodni dan.

 Trke po stratištu, performans i poštenjačina Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Godišnjica smrti Željka Kopanje

Navršila se godina dana od iznenadne, prerane smrti Željka Kopanje, a ne prestaje tuga koju osjećaju njegova porodica, prijatelji i saradnici, te novinari "Nezavisnih novina", "Glasa Srpske", Nes radija i Nes Castre, ali i cijela novinarska zajednica u BiH. Na današnji dan od posljedica srčanog udara Kopanja je u 62. godini preminuo u Banjaluci, čime je, kako je ocijenjeno, BiH izgubila jednog od najistrajnijih boraca za slobodu riječi i misli, te za pomirenje.

Moto-trke po srpskim kostima

"Euro Blic" u današnjem broju piše kako su vlasti Bihaća od srpskog stratišta Garavice napravile sportsku-rekreativnu zonu na kojoj se održavaju motociklističke trke. Iako zavičajna udruženja već godinama pokušavaju da ovaj lokalitet pretvore u kulturno-istorijski spomenik, nadležni su mjesto stradanja više od 12.000 Srba pretvorile u mjersto za trke bajkera. Prema britanskim izvorima, na Garavicama je ubijeno 14.500 Srba, što ovu lokaciju stavlja na treće mjesto najvećih srpskih stratišta za vrijeme drugog svjestkog rata.

Dotrajali medicinski aparati

Isti listi navodi da zbog kvarova medicnskih uređaja na UKC RS pacijenti ne mogu da urade potrebne preglede. Konkretno problemi se javljaju kada treba obaviti magnetnu rezonancu jer od dva uređaja za MR snimanje, jedan još od februara prošle godine nije u funkciji. Takođe ni aparat za skrining sluha kod beba ponekad nije u funkciji, pa su pacijenti preusmjereni u drugu kliniku.

Rok Hrvatskoj

Ministri trgovine iz regiona dali su Hrvatskoj nedjelju dana da povuče dodatne trgovinske takse. BiH najavljuje mjere i prije tog roka a Carina Srbije već detaljno kontroliše sav prehrambeni uvoz iz Hrvatske. 'Svi zajedno dajemo prostor (Hrvatskoj) u toku narednih sedam dana, ali svaka od zemalja od danas može i ima pravo, naravno, da primjeni bilo koju mjeru ili kontramjeru, uključujući i BiH, ukoliko to bude smatrala adekvatnim. BiH će u tom smislu odgovoriti ne čekajući sedam dana nego kad bude to smatrala prikladnim'', rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović.

Kadet, tačke i bicikl

Predstavnici organizacije „Restart Srpska“ pred današnje proteste u Banjaluci izveli su performans pored zgrade Vlade RS. Ministrima su poručili da s obzirom na efikanost, ne treba da voze ništa bolje od starog kadeta, tački i bicikla. Ta prevozna sredstva su im i dovezli pored zgrade ove institucije.

Nasilnik sa Banj brda

Banjalučka policija identifikovala je nasilnika koji je krajem jula u Rekreativnoj zoni na Banj brdu nasrtao na Banjalučanke. Riječ je o Ž.F. (25) iz Banjaluke koji je juče priveden u prostorije Policijske stanice Obilićevo i nad kojim je izvršena kriminalistička obrada.

Druga inetrpelacija opozicije

Klub poslanika SDS-a, PDP-a i NDP-a predali su juče drugu inetrpelaciju predsjedniku Narodne skupštine RS u vezi sa penzijskim i zdravstvenim sistemom u RS. Interpelacija sadrži 12 pitanja iz ovih oblasti, a opozicionari odgovore očekuju u roku od 60 dana. Prva interpelacija je podnijeta prije mjesec dana i sadržavala je 22 pitanja upućena Vladi RS o lošem ekonomskom, finansijskom i socijalnom stanju u RS. Prošlo je već pola roka za rad na toj interpelaciji, ali poslanici nemaju još uvijek informaciju da li su, i šta konkretno, u izvršnoj vlasti radili na tome.

Broj penzionera rapidno raste

Broj penzionera u Republici Srpskoj posljednjih devet godina porastao je za oko 55.000 i ako se ovako nastavi, 2027. godine u RS bi, prema najoptimističnijim procjenama, moglo biti 305.000 penzionera, ili oko 50.000 više nego što ih ima danas, pišu "Nezavisne novine". Istovremeno u tom periodu, a sudeći prema analizi tržišta rada koju su nedavno predstavili poslodavci u Republici Srpskoj, broj radnika, odnosno osiguranika, će stagnirati, tako da nije teško zaključiti da će budžet RS umjesto sadašnjih 237 miliona KM morati izdvajati daleko više za zbrinjavanje penzionera ili će ipak morati rasti stopa doprinosa.

Vratio torbu sa 40.000 evra

Vjerovali ili ne, poštenih ljudi još ima. Jugoslav Čukić, noćni čuvar u jednom beogradskom kafiću pronašao je zaboravljenu torbu i u njoj 40.000 evra, koje je vratio vlasniku. Ovaj pošteni čovjek iako krpi kraj sa krajem da bi preživio i prehranio sebe i unuku, koja živi sa njim, nijednog trenutka nije pomišljao da zadrži novac, jer kako kaže do kraja života ne bi mogao mirno da spava.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE