• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpska obara rekorde, razlika u cijenama i plićaci

Autor mondo.ba

Novi dan, novi Mondo brifing....

 Srpska obara rekorde, razlika u cijenama i plićaci Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba
Izvor: Vesna Kerkez, mondo.ba

Veća plata, skuplji život

Banjalučani i Trebinjci jedu najskuplju hranu, oblače najskuplju garderovu i najviše novca izdvajaju za svakodnevne potrebe. Isti artikli, u istim marketima, u različitim gradovima različito koštaju. "Živimo u Banjaluci, ali većini stvari kupujemo u Prijedoru, Tesliću i Jelahu. Pritom ne računamo troškove, jer u ova mjesta idemo i zbog drugih obaveza. Na ovaj način, za četvoročlanu porodicu, mjesečno uštedimo i stotinu maraka. Kada se radi o spremanju djece za školu uštedimo i do 200 maraka", navodi za "Euro Blic" jedna Banjalučanka i dodaje da su u ovom opštinama čak i upola jeftinije zdravstvene, frizerske i automehaničarske usluge.

Opasne igračke

U sedam vrsta dječjih igračaka pronađen je nedozvoljen sadržaj ftalata, zbog čega su ti proizvodi povučeni s tržišta i uništeni. Naime, prilikom kontrola igračaka koje su ove godine vršili Inspekcija RS i Agencija za nadzor nad tržištem BiH od 15 vrsta testiranih igračaka na sedam je utvrđena ova nepravilnost, na osnovu čega je uništeno 1.226 takvih igračaka. "Nezavisne novine" pišu da su sa tržišta povučene i uništene gračke patka set, lutka Betty, bicikl Super Star 16, Pony 2 u 1, okretna zvečka Tiny Love, konjić Pony Cutest Pets i lutka Sunshine Angel.

Rekordna potrošnja struje

Isti list navodi da je Republika Srpska srušila sve rekorde kada je potrošnja struje u ljetnom periodu u pitanju, jer se u ovim vrelim danima na dnevnom nivou potroši blizu 12 miliona kilovat-časova električne energije. "Zadnjih godina je evidentno povećanje potrošnje električne energije u ljetnim mjesecima, u odnosu na neke prethodne godine. Pojedini topli talasi u junu i julu ove godine su uzrokovali veću potrošnju električne energije, a posebno je to izraženo u posljednjih nekoliko dana. Ovo je rekordna potrošnja za ljetne mjesece", kazali su u "Elektroprivredi RS" (ERS). Podsjećamo da su zimus niske temperature, koje tokom cijelog januara u BiH nisu prelazile iznad nule, dovele do rekordne zimske potrošnje struje, koja je prije svega korištena za zagrijavanje domaćinstava. Ukupna potrošnja električne energije bila je tada veća za oko 15 odsto od planirane.

Novac iz Rusije

Jedva dočekani novac od klirinškog duga mahom će otići na popunjavanje budžetskih rupa i servisiranje dugova. I gradnju zgrada za smještaj ''budžetlija''. Ruska Federacija isplatila je BiH 125,1 milion dolara (oko 209 miliona KM) na osnovu klirinškog duga BiH. Od ukupne sume FBiH pripada 72,5 miliona dolara, RS 36 miliona dolara, institucijama BiH 12,5 miliona dolara, te Brčko distriktu 3,7 miliona dolara. Oba entiteta i zajedničke institucije su ova sredstva dočekali sa radošću kakvom bi se poljoprivrednici obradovali kiši. Međutim, pošto kiše nema, za sada će dobiti nešto novca.

Vodostaji na istorijskim minimumima

Dugotrajna suša iscrpila je izvore, koji sve podmiruju potrebe stanovništva za pitkom vodom, a vodostaji velikog broja rijeka spušteni su do granica isušivanja, zbog čega je već uginolo na tone ribe, piše "Glas Srpske". Da nedostatak padavina i ekstremno vrelo ljeto uzeli danak, najbolje pokazuju riječni tokovi koji se u mnogim dijelovima mogu pregaziti, a biljni i životinjski svijet u njima na granici je nestanka. Evidencija Republičkog hidrometeorološkog zavoda pokazuje da su vodostaji pojedinih rijeka na svom istorijskom minimimu, a temperature vode izrazito visoke.

Zalihe krvi na izmaku

Iz Zavoda za transfuzijsku medicinu RS pozivaju građane da daruju krv i poboljšaju zalihe dragocjene tečnosti, posebno nulte i B negativne krvne grupe koje trenutno nedostaju. Ističu da situacija nije alarmantna, ali da je ovo period kada su zalihe krvi smanjene, a zbog godišnjih odmora manji je i broj dobrovoljnih davalaca. Dobrovoljni davalac može biti svaka zdrava osoba, muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina. Muškarci mogu dati krv svaka tri, a žene svaka četiri mjeseca.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

krajišnik

U 10 ........ Smo otsli

MONDO REPORTAŽE