• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mektić: Pravni sistem u BiH je propao

Autori mondo.ba Autori Agencije

"Pravni sistem u BiH propada i na neki način je već propaо", rekao je ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić na današnjoj pres konferenciji.

"Ne možete povjerovati da se takve stvari dešavaju u normalnom društvu i pravosudnom sistemu", izjavio je Mektić, a prenosi N1.

On je na početku kazao da je ključna dijagnoza katastrofalnog stanja u BiH Tužilaštvo BiH koje se nalazi na ivici propasti.

"To je stvarna dijagnoza i treba ga liječiti. Ako se nešto ne promijeni najbliži smo jednom pravnom sunovratu i pravnoj propasti. Apelujem na sve segmente vlasti u državi, ovo je sve pri kraju što ja radim. Potrebno se ozbiljno pozabaviti vladavinom prava. Pravni sistem u BiH propada i na neki način je već propao. BiH je razvaljena država jer ne postoji vladavina prava. Ja nemam nikakav lični interes, meni je stalo do pravde u ovoj državi, makar ja bio žrtva te vladavine prava", kaže Mektić.

Mektić je kazao da se ne može izaći niti iz jedne krize ako ne postoji pravosuđe kao garant da će biti sankcionisan svako ko ne dozvoljava da se uspostavi vladavina prava u ovoj državi.

"Tužilaštvo BiH je propalo. Nešto je bilo od Tužilaštva jedno vrijeme, pa se urušavalo i urušavalo, pa se pokušavalo nešto uraditi, apelovalo se na VSTV, a iz VSTV-a su obećavali da će provjetravati pravosuđe. Ja sam im govorio da od provjetravanja nema ništa, da sve treba promijeniti u Tužilaštvu BiH", navodi ministar Mektić.

Mektić tvrdi da je "šema nacrta kretanja" glavnog tužioca BiH Gordane Tadić, koju je novinar Josip Šimić-Đinđić dostavio Tužilaštvu BiH, falsifikat akta Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) BiH. Dodaje da pravosudne institucije iskorištavaju, kako kaže, jednog dečka koji ima određenu vrstu problema. 

"Taj dečko se satima nalazi u Tužilaštvu, sjedi i razgovara sa glavnim tužiocem i prave pakleni lažni plan da sruše ljude koji govore o neradu Tužilaštvu. On je s vjetrom u leđa koji mu je dala glavni tužilac izgubio svaku mjeru i srlja", kaže Mektić, prenosi Srna.

On tvrdi da je Šimić našao akt Sipe i falsifikovao, te da je to očigledno i vidljivo golim okom. "Nema ni broja akta, ni datuma, a adresirao ga je na ime Dragan Mektić bez naziva institucije", naveo je Mektić, komentarišući dokument koji je Šimić dostavio Tužilaštvu BiH uz krivičnu prijavu protiv njega i direktora Sipe Perice Stanića, a koji sadrži "šemu nacrta kretanja" Tadićeve, kao i transkript "prisluškivanih telefonske razgovora Tadićeve i potpredsjednika VSTS-a Ružice Jukić"

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE