• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su Arapi "otkrili" BiH

Autor mondo.ba

Sve veći broj Arapa koji dolaze kao turisti u BiH i dalje plijeni pažnju njemačkih medija, piše Deutsche Welle.

 „Kada ljetne vrućine u Arapskom zalivu postanu nepodnošljive sveviše Arapa se povlači na odmor u Evropi. Glavna destinacija je Sarajevo“, navodi se u najavi reportaže iz BiH objavljenoj na njemačkoj televiziji ZDF.

Autor na početku kaže da su zemlje poput BiH za muslimane iz arapskih zemalja zbog svojih šuma, blagih ljetnih noći i velikog broja džamija raj na zemlji.

„Sarajevski parkovi sa, za Arape, egzotičnim životinjama i hladovinom krošnjastog drveća kao i šoping centrima sa niskim cijenama, plijene pažnju arapskih turista. Osvježavajuća promjena u odnosu na skupi život u pustinji. Balkan također privlači i investitore. Za neke Bosance iznenadni dolazak stroge islamske turističke kulture na sarajevske ulice je toliko čudan da se čak govori o invaziji."

U televizijskoj reportaži koja obiluje snimcima arapskih turista na sarajevskim ulicama i žena u burkama, dalje se govori o prvim „zidovima vila koje se grade u idiličnim planinskim krajolicima koji okružuju glavni grad BiH“.

Riječ je o naselju „Poljine Hills" koje bi se trebalo sastojati od preko 200 vila i apartmana u koje bi se prvi turisti trebali useliti krajem ove godine. Iza velikog projekta, kako navodi ZDF, a prenosi DW, stoji Al Shiddi, saudijska investiciona grupa koja je pored višespratnica i luksuznih hotela finansirala i izgradnju najvećeg tržnog centra u gradu.

Njemačka televizija navodi da postoji bojazan da bi se arapski gosti mogli povući u tzv. ´Gated Communities´ u kojim bi vladali njihovi zakoni i koji bi od ostatka svijeta mogli biti ograđeni zidovima i sigurnosnim službama. Bez kontrole od strane vlasti se ne bi moglo osigurati poštivanje zakona koji važe u BiH. 

POVEZANE VIJESTI

U BiH je za sedam mjeseci ove godine ušlo 42.627 građana iz arapskih zemalja, objavio je sredinom avgusta ''Dnevni avaz" pozivajući se na zvanične podatke Granične policije BiH.

Prema ovim podacima, najveći broj Arapa koji je ušao u BiH dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i to 19.887, a zatim iz Kuvajta 11.103, dok su na trećem mjestu građani Saudijske Arabije, kojih je za sedam mjeseci ušlo 9.385.

Arapi se u BiH u prosjeku zadržavaju od pet do 10 dana, dok značajan broj njih iznajmi ili kupi kuće za boravak i do mjesec dana, a neki kupuju i grade nekretnine.

''Arapi u BiH'' su tema o kojoj skoro svakodnevno pišu i domaći mediji. Najčešće su to različite informacije o tome gdje Arapi sve kupuju zemljište, a analizira se i porijeklo novca nekih firmi i organizacija iza kojih stoje islamske zemlje i preko kojih se posluje u BiH.

Priča o Arapima u BiH - što je promaklo njemačkim novinarima - počela je početkom devedesetih godina kada su ovde stigli prvi mudžahedini/dobrovoljci da se bore u okviru tzv. Armije BiH, o čemu su nedavno javno polemisali Miroslav Tuđman i Bakir Izetbegović.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE